„Netěší mě to, ale život jde dál," řekl Deníku Sefzig, který se bude nyní naplno věnovat své soukromé chirurgické praxi. Do budoucna ale nevyloučil další politickou kariéru.

První otázka se nabízí. Co říkáte výsledku?

Dal se očekávat. Je vidět, že je doba, která nepřeje žádné politické reprezentaci, ať je to levice nebo pravice. Celková ekonomická krize se podepsala na sentimentu a náladě voličů. Je vidět, že pravicoví voliči tentokrát zůstali doma a naopak neutěšený stav mobilizoval hlavně levicové voliče, kteří šli a volili. Jsem rád, že v Rokycanech, mém domovském městě, i v městech, s nimiž jsem nějak spojený, jsem dostal největší počet hlasů.

Bydlíte přímo ve svém volebním obvodu. Koho příští týden podpoříte vy? Nebo volit nepůjdete?

Půjdu volit a podpořím docentku Emmerovou. Jednak proto, že je to kolegyně lékařka, a jednak proto, že ve svém volebním snažení měla stejný cíl. Věřím, že se jí podaří splnit i to, že rokycanská nemocnice nezanikne, včetně porodnice.

Po dvanácti letech končíte v Senátu. Co budete dělat dál?

Jsem soukromý chirurg a této praxi se budu věnovat i dál. Jen už se nebudu muset nechat tolik zastupovat jako dosud. I díky svým kolegům jsem mohl vykonávat funkci předsedy Evropského výboru, který má jeden z největších počtů zasedání ze všech výborů.

Předpokládám, že máte rozporuplné pocity. Na jednu stranu jste nepostoupil do druhého kola senátních voleb, na druhou stranu ODS v krajských volbách zvítězila. Která ze dvou částí voleb u vás převažuje?

Samozřejmě ta, která se mě osobně týká, tedy to, že jsem nepostoupil, byť jsem výsledek neměl špatný. Nebyl to debakl. Mám radost, že předseda Jiří Pospíšil vyhrál volby, i když je pravda, že možnosti uplatnění našeho programu v budoucím řízení kraje bude asi velmi problematické.

Jaké byly reakce vašeho okolí při průběžném sčítání?

Sledoval jsem výsledky se svými syny a mým volebním manažerem, takže jsme to prožívali v klidu. Zůstáváme dál pracovat, zmobilizujeme se a pokračujeme dál. Neprožívám žádnou tragédii, k demokracii patří i prohra ve volbách. Netěší mě to, ale život jde dál je to soutěž, ne boj na život a na smrt.

Vzkázal byste něco svému nástupci, ať už to bude kdokoli?

Vzkázal bych mu, aby se snažil pracovat pro dobro České republiky.

Co konec práce v Senátu za rokycanský obvod znamená pro vaši další politickou kariéru? Máte ambice v komunálních volbách? Nebo třeba v příštích senátních volbách za dva roky, byť za jiný senátní obvod?

Je pravda, že jsem získal hodně zkušeností, co se týká evropské agendy. Jeden čas jsem byl coby pozorovatel kooptovaný do Evropského parlamentu a rok a půl jsem byl europoslancem. Zkušenosti mám a dávám je občanům k dispozici. Ale o další politické kariéře je třeba uvažovat až s odstupem doby a bude záležet na řadě dalších věcí, i když je škoda si zkušenosti nechat pro sebe a své nejbližší.