Nejen víceúčelové dětské a sportovní hřiště s množstvím komponentů je dnes chloubou Rakové. Ve vesnici nedaleko Rokycan se pyšní novou mateřskou školou. Včera ráno do útulného zařízení z bývalých fotbalových šaten a hasičské zbrojnice dvacet kluků a děvčátek. Nejen z této obce, ale také od sousedů z Veselé či Nevidu.

„Problém hlídání dětí jsme řešili už od roku 2009. Rokycany jsou beznadějně plné a vyvstal u nás problém, kam s předškoláčky," vrátil se k letité záležitosti starosta František Bůcha. Otevřením multifunkčního areálu v roce 2011 se uvolnily zmíněné prostory SDH i TJ Sokol a představitelé obce se pustili do boje. Nijak urputné bitvy to však nebyly, protože na umístění dětí slyšeli hygienici, představitelé krajského úřadu, atd. „Začátkem letošního roku jsme zareagovali na 11. výzvu Místní akční skupiny Aktivios. Už jednou jsme byli úspěšní, a to s výměnou oken i dveří v kulturním domě. Tentokrát jsme si mezi čtrnácti žádostmi vůbec jistí nebyli. Jako jediní jsme ale přišli s navýšením kapacity předškolního zařízení a na účet dorazilo osm set tisíc korun," dodal Bůcha.

Krajánci poslali čtvrt milionu na vybavení. Úřad práce připojil šedesát tisíc na dvě nové pozice, obec Nevid uvolnila třicet tisíc a zastupitele Rakové potěšily další finanční dárky (rokycanská společnost Rumpold-R, lékař Petříček, atd.). Většina prostředků byla k dispozici a začal další díl významné investice. Vybrat firmu, která se nelehké opravy ujme. Zvolena byla stavební společnost z nedalekých Kornatic, které pomohli i rakovští fachmani a prostory v přízemí kulturního stánku se měnily před očima.

Pak už jen zbývalo najít název MŠ (jak jinak než Ráček), ředitelku (Jana Petříčková má zkušeností na rozdávání) a při zápisu potvrdit příchod dvaceti dětí. Celkově je trojúhelníku Raková, Veselá, Nevid 73 chlapců a dívek předškolního věku. Už nyní víme, že z nynější dvacítky se příští rok pět capartů přestěhuje do první třídy. Jenže osm nástupců se už do Ráčku hlásí nově," loučil se starosta.