Původním účelem byla požární nádrž. Jenže zarostlá divokou zelení a ze dna rezervoáru byly vyvezené dva nákladní vozy plné bahna. „Zkusili jsme to změnit a první operací byla žádost ke krajskému úřadu o dotaci. Povedlo se, neboť jsme obdrželi 350 tisíc a zhruba stejnou částku jsme investovali z obecní kasy,“ konstatoval starosta František Bůcha.

Se zastupitelstvem oslovil projektanta Zdeňka Varvařovského ze sousední Veselé, zkušeného stavaře Karla Lukeše z Volduch a kvůli fontáně kamenosochaře Janu a Bartoloměje Štěrbovy z Kozojed.

Líčení se konalo formou videokonference mezi soudem a psychiatrickou nemocnicí. Poškozený přinesl tyč, kterou ho syn napadl.
Pistole nestačí, chce policejní ochranu. Muže děsí syn narkoman

„Mysleli jsme na bronzového raka, který by byl dominantou tryskajícího zařízení. Jenže půl milionu byl moc. Narodil se nerezový korýš a včetně podstavce stál něco přes sto tisíc,“ dodal Bůcha. O dokončovací práce se postarala část obyvatel Rakové, která si nenechala ujít slavnostní zprovoznění. S vlajkou České republiky a vidinou tryskající vody denně od 7 do 19 hodin i nočním osvětlením hladiny.