„Jsme vlastně první za dvacet let existence krajů, kde se obdobné mamutí zařízení na svoz odpadu zcela zavírá. Bude to stát bezmála osmnáct milionů korun a obec zaplatila za realizované práce už deset milionů,“ uvědomuje si starosta Miroslav Kroc. S dokončením počítá o prázdninách.

Ilustrační foto.
Parkování v Rokycanech je citlivou záležitostí

Obří investice odstartovala letos v lednu, kdy byla skládka upravena a překryta vyrovnávací zeminou. Na svazích následovala vrstva bentonitové rohože, na níž je položena přes celé těleso neprodyšně svařená silná fólie. Chrání ji geotextilie, a tak je v současné době upravena většina svahů.

Na vrchní ploše bylo asi metr pod povrchem odpadu rozvedeno potrubí, aby odvedlo plyny, vznikající v útrobách Flory. „Na plynovod byla opět dopravena vyrovnávací vrstva zeminy. Položila se utěsňující fólie, navařená na ochranu svahů a skládka je tak neprodyšně uzavřena,“ dodal Kroc. Poslední fází úprav se stala instalace geotextilie s navážkou zeminy, ale firma tu má práce stále dost.

Ilustrační foto.
Sjezd u Mýta byl uzavřen

Předchůdcem skládky byl povrchový důl Florentina. „Pamatuji si, jak jsme tu při branných závodech stříleli ze vzduchovky,“ zavzpomínal Kroc. Po vytěžení uhlí tu však začaly vznikat masivní černé skládky a část severního oprámu plnily začátkem devadesátých let pařezy ze stavby dálnice u Holoubkova. Od roku 1992 pak byla ve zbývajícím prostoru budována řízená skládka. Se zprovozněním první kazety s kapacitou 147 tisíc tun v červenci 1993 a další kazetou v listopadu 1997 (s 95 tisíci tun). Do roku 2014 zde bylo uloženo přes 250 tisíc tun odpadů. Dodejme ale, že postupná rekutivace je už v areálu Flóry realizovaná od roku 2008.

Po 26 letech skládka končí, což se negativně projeví na hospodaření obce. „Ročně jsme z toho měli tři až čtyři miliony, které budou chybět. Zejména, když musíme počítat s dalšími náklady na dlouhodobý monitoring,“ přiznal starosta.

Lidé nadále budou v areálu využívat pětkrát týdně sběrný dvůr (většina komponentů je odevzdávána zdarma) a zbývající odpad vozí Břasy do Němčiček.

Ilustrační foto.
Tipy na víkend: Noc kostelů je okruhem po čtyřech dominantách