Žlutá a nevábně vonící pole okupují Česko několik let. Může za to plocha polí, na kterých zemědělci zaseli řepku olejnou. A lidi to začíná trápit.
Větší či menší potíže zasahují skoro každého. Alergiky trápí pyl, zákazníky v obchodech vyšší ceny některých potravin. Řidiče zase dražší nafta a myslivce častější úhyny zvěře.

Řepka je teď pro zemědělce jednou z nejziskovějších plodin. Je to tak kvůli státní podpoře biopaliv. Do nafty se musí přimíchávat čtyři a půl procent oleje z řepky. Stát tak podporuje ekologické obnovitelné zdroje energie.

Řepka se pěstuje na čtyři sta tisících hektarech. Po pšenici je to nejčastěji setá rostlina. S menší plochou osetou jedlými plodinami a obilím souvisí vyšší ceny pečiva a některých dalších potravin. Například jedlé oleje podražily za rok o čtyřicet procent. Ve světě už se kvůli tomu na biopaliva z řepky snáší kritika.

Přimíchávání řepkového oleje do nafty prodražuje i ji. Podle odhadů expertů je to asi dvacet haléřů na litr. Ze žlutých polí nejsou nadšení ani alergici, i když řepka není příliš silný alergen.

„Pokud některému alergikovi vysadí za domem tuto rostlinu, pak samozřejmě bude mít problém. Mnohem více si lidé stěžují na vůni řepky, která může působit dráždivě,“ uvedl lékař z nemocnice v Rokycanech.

Více přímo v Deníku.