Do Brd se tak řidiči dostanou opět pouze po podání a schválení písemné žádosti. Nově nikoli na vojenském újezdu, ale na VLS ředitelství divize Hořovice se sídlem v Jincích. Kdo chce na aktuální povolení plynule navázat, neměl by váhat.

Komunikace vedené jako účelové budou moci v podstatě automaticky využívat vozidla Integrovaného záchranného systému ČR. Tedy hasiči, policie a záchranáři. Po domluvě s vlastníkem pozemků bude umožněný vjezd i Armádě České republiky, která v místě bude vykonávat výcvik. Na účelové komunikace se také dostanou vozidla vlastnící zmíněné povolení k vjezdu a stání v lesích, vydané vlastníkem komunikace, tedy právě státním podnikem VLS. Žádost pochopitelně musí být oprávněná, kdy ji její držitel potřebuje například pro výkon své profese. Typicky například správci vodáren na území CHKO.

Co se týče vojenského újezdu, ten na sklonku roku automaticky zanikne. Informace pro veřejnost o oblasti převezme vznikající CHKO, využití posádkového cvičiště vojsky pak bude dostup- né na webuwww.13dp.army.cz.