Začátek nového roku znamenal výrazné změny v peněženkách rodičů na Rokycansku. Platný je totiž nový daňový balíček, který jim ušetří až osm tisíc korun za předškoláka.

Rodiče si budou moci snížit daň o náklady, které vydávají za pobyt dítěte v mateřském anebo jiném zařízení určeném pro péči o dítě předškolního věku. Maximální výše roční slevy na jedno dítě je ohraničená částkou měsíční minimální mzdy. Pro letošní rok jde tedy o osm a půl tisíce korun. Příští rok už to bude přes devět tisíc. Do výdajů za umístění dítěte tak nelze zahrnout výdaje související s pobytem v tomto zařízení, například výdaje na stravování.

Rodiče tuto pomoc samozřejmě vítají. „Je to fajn. Konečně máme v něčem alespoň úsporu peněz. Ve školce si zažádám o potvrzený papír a hned ho odevzdám v práci," svěřila se Miroslava Suchá. „Jsem ráda, že přišla tato novinka. Každé šetření a finanční přínos je určitě pozitivní zpráva," doplnila ji Lenka Poláková.

A právě v mateřinkách se hromadně začala potvrzení vydávat. „Rodiče si začali sami žádat, abychom jim potvrzení vystavili. Rozhodli jsme se, že to uděláme hromadně a rozdali je všem," sdělila za Mateřskou školu Čechova Jitka Moulisová. „Všechna potvrzení jsou podepsaná a vydaná rodičům," uzavřela.