Pravidelně je rozbitá silnice z Hrádku na Vísky. Špatná je spojka od křížku nad Osekem na Vitinku. V Holoubkově je už roky po pravé straně ve směru na Prahu propadlá silnice. Ve stejné obci je při hrázi rybníka zcela nefunkční jeden jízdní pruh. Cesta z Volduch na Sklenou Huť je rok od roku horší.

Tak komentovali stav silnic na Rokycansku někteří z redakcí oslovených řidičů. Dodávají ale, že se okresní cesty postupně zlepšují.

„Problém bude v tom, že kamiony unikají z hlavních silnic na okresky,“ myslí si například o cestě z Hrádku do Vísek dlouholetý lékař záchranky Ivan Borek.

Stejným způsobem je podle silničářů neustále poškozovaná cesta mezi Volduchy a Březinou. „Opravujeme ji každý týden,“ řekl Pavel Fait ze Správy a údržby silnic Rokycany (dále SÚS).

Také holoubkovský starosta Miroslav Vild připisuje část problémů s poničenými silnicemi v obci těžké nákladní dopravě. „Jsme v souběhu s dálnicí a kamiony jezdí přes Holoubkov. Navíc veškeré vytěžené dříví z okolí se soustředí v Holoubkově. Po hrázi projede denně jistě patnáct nákladů dřeva,“ konstatoval Vild.

Silničáři sice podle Renaty Chaloupkové ze SÚS chystají letos rekonstrukce a opravy silniční sítě na Rokycansku za šestačtyřicet milionů korun, v Holoubkově ale plánují jen opravu povrchu vozovky kolem DCK. Problémy na hrázi a na hlavní silnici řešit zřejmě nebudou. „To je problém obce,“ konstatoval Fait.

Podle starosty Vilda komplikují opravu cesty při hrázi rybníka složité vlastnické vztahy. „Rybník vlastní soukromá firma, silnice je v majetku kraje. Na začátku minulého století cesta vyhovovala, při dnešní dopravní zátěži se ale bortí nikým neudržovaná opěrná zeď. Levý pruh je tak neprůjezdný,“ řekl starosta obce, která dokonce, podle jeho slov na popud kraje, podala k soudu určovací žalobu. „Spor se táhne dál a výhled řešení zatím není,“ doplnil.

V případě tahu na Prahu zdědila obec problémy s prací, kterou odvedla dnes už neexistující firma. „V roce 1997 se pokládal plyn a voda. Firma to udělala špatně, ale dnes si na ní nikdo nic nevezme. Na opravu bychom potřebovali milion,“ řekl starosta s tím, že cesta je v majetku kraje, problém teď ale v rukou drží obec. „Snad se domluvíme. Potíž je v tom, že ani nemůžeme investovat do cizího majetku,“ dodal Vild.

Zato tah z Mirošova do Vísek se dočká už letos. SÚS plánuje také dokončit kruhovou křižovatku na Železné v Rokycanech, investuje do mostních závěrů na mostě nad železnicí v Klabavě, do opravy svahu zborceného mezi Radnicemi a Chomlí a do mostu mezi Dobřívem a Strašicemi. Kompletní opravy chystá například na silnicích mezi Strašicemi a Lipnicí, Rokycany a Břasy, z Břas na Liblín a mezi Radnicemi a Malým Újezdem.