Příští rok se Muzeum dr. Bohuslava Horáka v centru okresního města chystá slavit 110. výročí svého založení. Paradoxně se mu ale naskýtá kolosální dar: zánik subjektu! Od prvního ledna 2015 by mělo podle prognóz přejít pod Západočeské muzeum v Plzni.
Zpráva se šíří rychlostí blesku a patrioty města (ale i okresu) nenechává v klidu. Co bude dál, nezanikne časem na úbytě? Nestane se z něho skomírající pobočka? A co bude s přednáškami, výstavami a koncerty, na něž si veřejnost už tolik zvykla a hojně je navštěvuje? Dohady střídají dohady. V pondělí by se věcí měli podrobně zabývat krajští radní. Podle informací redakce se ale celá záležitost peče už od léta.
Je tu samozřejmě i otázka zaměstnání současných pracovníků. Těm bylo tak nějak předběžně přislíbeno, že jich se nové opatření nijak nedotkne. Zatím jsou informováni o tom, že by měli přejít k lednu pod nový celek. Ale … „Všechno je to v ústní rovině a slíbit se dá leccos. Nic není konkrétně dáno," obávají se. Včetně toho, v jakém rozsahu by instituce dále fungovala a kolik lidí by tedy bylo potřeba pro její chod. Ani ředitelka Miroslava Šandová nebyla sto věc více upřesnit. „Postavili mě při jednání před hotovou věc, že zkrátka dojde ke sloučení," podotkla. Zaměstnavatel by se ale novým krokem pro pracovníky muzea nezměnil. Už nyní je jeho zřizovatelem krajský úřad.
Pokud se záměr uskuteční, dostane se do zajímavé role také ředitel Západočeského muzea v Plzni František Frýda, který je zároveň aktivním členem sdružení Rokycanští patrioti (při volbách získali čtyři křesla). Deníku včera sdělil: „Nikde není řečeno, ani schváleno, že tomu tak opravdu bude. Ještě to nebylo projednáno radou, natož zastupitelstvem. Já k tomu tedy zatím žádné podrobnosti nevím."

Pokračování na straně 3 sobotního vydání Rokycanského deníku.