Jen několik chvil po včerejší desáté hodině dopolední hlas na linku 158 oznámil střelbu v budově SŠ Rokycany v Jeřabinové ulici. Závažnost informace sráželo jen to, že šlo o plánované cvičení.

V 10 hodin do školy přes dveře prodejny vnikl střelec ozbrojený samopalem a jeho komplic. Ve vstupních dveřích za sebou zanechali první mrtvolu figurínu. Následovaly další výstřely v budově školy.

Jako první na místo dorazila čtveřice policistů. Do budovy, po kontrole nehybně ležící ´osoby´, pronikli muži zákona hlavním vchodem. Následující pohled už byl jen pro oči hodnotících komisařů. Kamery byly umístěny jak v interiéru chodeb a učeben, tak i na samotných policistech. Utajení jednotlivých kroků bylo v tomto případě zřejmě nutné, aby případně nebyl dán někomu do budoucna návod a vyzrazena taktika zasahující policie. „Měl jsem v místě domluvenou práci. Vůbec jsem se tam nedostal a nechtěli mě tam pustit," svěřil se redakci Josef Abrhám. Ostatně nebyl jediný. Redakci Rokycanského deníku kontaktovalo několik dalších, kteří s nejistotou v hlase žádali o informaci, co se to vlastně v místě děje, co závažného se stalo.

Mezitím další policejní vozy uzavřely příjezdové cesty, dorazila další hlídka a očekával se příjezd zásahové jednotky. Ta na místo přijela v počtu zhruba patnácti členů i s obrněným vozem, který jim poskytl neprůstřelný štít před případnou střelbou z oken. K vjezdu byl z pochopitelných důvodů využitý boční vjezd za dílnami strojírenských oborů, tak, aby bylo dění střelci co nejméně na očích. Určitou výhodu navíc měli policisté díky létajícímu dronu, který monitoroval a natáčel dění před budovou a v případě potřeby nakukoval téměř neslyšně, do jednotlivých oken. Obsluhu létajícího špiona zajistila dvojice pilotů s ovladači jeden pro samotný let, druhý pro obsluhu kamery. Na místo byli povoláni i profesionální hasiči, mimo jiné ze služebny v Rokycanech. Pomocí nosítek a dvou dodávek postupně z budovy vynášeli a odváželi postřelené a pobodané figuranty. Ti byli k dalšímu ošetření zdravotníky odváženi nedaleko, za budovu praktického vyučování. Prázdninové dny tak byly ve SŠ Rokycany opravdu netradiční. „Dnes dopoledne proběhlo v rokycanské škole taktické cvičení se zaměřením na řešení závažné mimořádné události situace AMOK útok aktivního střelce. Předem byla připravena modelová situace, kdy bylo oznámeno, že na škole došlo ke střelbě a na místě se nacházejí zraněné a usmrcené osoby. Pro policisty bylo hlavním cílem procvičit postupy Policie ČR vedoucí k eliminaci nebezpečného pachatele," uvedla mluvčí Policie ČR Hana Kroftová. Samotné vyhodnocení se pak uskutečnilo v odpoledních hodinách.