I na Rokycansku zahájily vánoční stromečky svou cestu z lesů. Řezání je v plném proudu. Každopádně zima hlásící se o svá práva tomu moc nepřeje. Leckde jsou jehličnánky obalené ledovou slupkou a větve zkřehly, takže kvůli lámání je třeba dbát zvýšené opatrnosti.

„Navíc jsou pracovníci pořádně zmáčení a zkřehlí," uve-dl za Lesy města Rokycan (LMR) jejich šéf Stanislav Suda. „Prodej zahajujeme os-mého, takže jsme chtěli řezání nechat až na tento týden, aby na Štědrý den byly stromky co nejčerstvější. Teď už se řezat prostě musí," podotkl. Dodal, že podle potřeby hodlají stromečky průběžně doplňovat, a to až do 23. prosince. K dostání budou stříbrné i obyčejné smrky a pár jedlí, ale velikých. Chybět nemají ani rozmanité borovičky. „Jsou pěkně rostlé, pocházejí z naší plantáže z polesí Žďár," konstatoval Suda. Dodal, že záležet si ale pracovníci dávají i při výběru smrčků ze vzrostlých porostů.

Jehličnánky budou k mání ve dvoře sídla firmy pod kostelem, ostatní místa LMR zrušily. Prodávat začínají osmého a až do pátku se pokračuje vždy od 9 do 16 hodin (s výjimkou polední přestávky na zahřátí). V sobotu a v neděli se nabídka omezuje na dopoledne, pak cyklus pokračuje. Smrčky se dají pořídit už od 70 Kč, borovičky od 150 a cena za jedli počíná na 300 korunách.

Ve Zbiroze nám Miloš Pernica, ředitel Lesní správy Colloredo Mannsfeld, spol. s r. o., řekl, že letos ještě stromky prodávat nebudou, ale na příště už s tím počítají.

V témže městě, ovšem za Lesospol, jednatel Miloš Rynda ujistil, že s přípravou na zásobení vánočního trhu stromky už začali. Prodávat budou od středy 10. 12. a celý následující týden, ale jen v pracovní dny, tedy vyjma sobot a nedělí. V sídle firmy, nacházejícím se ve zbirožské části Švabín, v nabídce budou borovice černé a smrčky. Obojí vypěstované ve speciálně pro to určených plantážích. Borovice do metru by měla být za 210 Kč, vyšší za 260 korun. U smrku je to při stejných mírách za 110 a pak 160 Kč.

pokračování na str. 3 pátečního vydání Rokycanského deníku.