Velké pozornosti návštěvníků Muzea dr. Bohuslava Horáka se o státním svátku těšilo čtyřiadvacet děl zrestaurovaných za posledních patnáct let. K vidění budou už jen do neděle, a to v rámci expozice Zázraky restaurátorských prací. Instituce jí veřejnosti připomíná 110. výročí svého založení.

„Když víte, v jakém stavu věc restaurátorovi dáváte a v jakém se vám vrací, je to opravdu malý zázrak," říká kurátorka výstavy Martina Krátká. „Ačkoli byste to možná neřekli, nejcennější je tenhle váček na pečetidlo královského města Rokycany. Je z roku 1609 a zrestaurovaný byl roku 2011," informovala Krátká. Jedná se o jasně červený váček zdobený znakem města a dalšími výšivkami ze stříbrného a zlaceného dracounu. Na své si přijdou také milovníci starých tisků.Vitrina obsahuje v roce 2014 zrestaurovanou Bibli benátskou z roku 1506, dále Bibli Melantrichovu z let 1560 až 1561 a Bibli Ferdinandovu vytištěnou roku 1640. Vedle vystavených předmětů expozice dokládá i fotografie jejich poškození a restaurátorské zprávy.

Mezi velice zajímavé exponáty patří také obraz Krista bolestného z konce 16. století. Jde o takzvané lidové baroko. „Pozoruhodná je i olejomalba svatého Floriána aplikovaná na praporu z hedvábí. Jedná se o prapor bratrské pokladny dělníků a hutníků Zbirožských železáren z 19. století," upozornila Krátká. Pozornost upoutají i dvě polychromované dřevořezby světců z 18, století svatého Jakuba a svatého Jáchyma. Restaurování se dočkaly v roce 2003 a při té příležitosti například Jakub přišel o ruku. „Restaurátor stanovil, že není původní, takže ji teď máme zvlášť," sdělila kurátorka. Ve velkém jsou na výstavě zastoupeny i zrestaurované čepce a další předměty.