Cena vody patří v posledních letech k nejsledovanějším položkám. Deník proto hned v prvních lednových dnech zajímalo, jaký bude vývoj pro letošek.

Mezi místa, která cenu jen s obtížemi mohou pozměnit podle vlastní situace šité na míru, patří třeba Rokycany a Strašice. Je totiž daná takzvaným finančním modelem. Vzorec pro jeho výpočet je stanovený na deset let a odvíjí se z přijetí evropské dotace na úpravu vodovodního a kanalizačního systému. Podle podmínek jejího získání přes Státní fond životního prostředí (SFŽP) platí nejen navyšování vodného a stočného podle zmíněného modelu, ale také povinnost vracet část vybraných peněz zpět do obnovy infrastruktury. Pro letošek by Rokycanští za kubický metr měli platit už 104,51 Kč. Jelikož by tím, stejně jako vloni, ale částka překročila danou sociálně únosnou hranici, město opětovně požádalo o snížení úhrady. Učinilo tak na základě souhlasu se snížením nájemného za vodohospodářský majetek, od něhož se výpočet ceny vodného a stočného odvíjí. SFŽP to akceptoval. Pro letošek občané města nakonec za kubický metr zaplatí ´jen´ 93,44 Kč.

Také ve Strašicích se cena vodného a stočného řídí takzvaným finančním modelem stanoveným na základě předpisů EU. Vodné bez DPH pro letošek činí 52,85 Kč za krychlový metr, stočné pak 21,74 Kč za kubík.

Kosmeticky si připlatí Mýtští. „Vodné je stanovené na šestadvacet korun za kubík, stočné na jednatřicet. Dohromady tedy občané vydají 57 korun místo loňských pětapadesáti," sdělil starosta František Končel. V případně stočného do cen zasáhla velká rekonstrukce kanalizační sítě ulic, především v Dlouhé a Pražské. „Na zvýšení taxy za pitnou vodu se v Mýtě podepsalo šetření, protože ve finále prodražilo náklady na provoz," uvedl Končel.