Vedro, jež uhodilo, má pro mnohé jednoznačný diktát: Zchladit se ve vodě. Řeka, koupaliště i další její plochy se ocitly v obležení.

Krásná lokalita, vylepšená zařízení a voda hodnocená v re- publice jako jedna z nejčistších to je rokycanské koupaliště. Nikolu Hanzlíčkovou tam ale znechucuje odění některých koupajících se. Nejde o nedostatečnost, ale nadbytečnost. „Že tam někdo vleze v teplákách, tričku nebo leginách, je hnus. To si může vzít rovnou z domova koš prádla a vyprat si tam," míní. „Vloni se to stávalo také, občas je i vyhnali," má poznatek Tereza Stachová a není sama. „Je to moc hezké koupaliště, škoda že si tam nehlídají pořádek," míní Katka Brandtlová.

Podle vedoucího areálu Jaroslava Moravce to ale s tím vykazováním lidí ve svršcích je problematičtější. „Vedle, v krytém bazénu, to máme přímo ošetřené provozním a návštěvním řádem. Jasně definují, v jakém typu plavek lidé mohou do vody," konstatoval. „Ve druhém případě je třeba si uvědomit, že se jedná o přírodní venkovní koupaliště. Plavky jsou stanovené, ale jaké to už ne. Co se týče druhů plavek panuje větší benevolence," říká Moravec. Do určité míry se toleruje i to, že lidé obávající se spálení, kryjí záda tričkem. „Pokud už jsou případy zvláště křiklavé, provozní vždycky zasáhne a vykáže návštěvníky z vody," říká Moravec. Jen za včerejšek jich do tří odpoledne bylo pět.

Připomínky se vyskytují také k tomu, že plavčíci si údajně leckdy všímají víc mobilů než vody. Na to poukázala třeba Anna Lenková. „V různých intervalech si výkon služ- by plavčíků kontroluji a zjistil jsem zatím jen poctivé obchůzky. Matoucí ale může být, že po šesti hodinách služby mají nárok na půlhodinu volna a mohou libovolně relaxovat. Ze čtveřice slouží pak tři a prostřídají se," poukázal Moravec.