Během akce jim předali dárky v podobě tašek s reflexními páskami. Pořídilo je město Rokycany. „Do nákupu tašek bylo investováno dvacet tisíc korun z rozpočtu města, vyčleněných na prevenci kriminality," sdělil velitel MP Wohlmuth. Celkem každoročně vyčlení 165 tisíc korun. „Tyto peníze spravuje Komise prevence kriminality Města Rokycany, která tvoří, vybírá i realizuje projekty, na které jsou finance vynaloženy," vysvětlil.

Během diskuze byla připomenutá smrtelná nehoda u Mýta, kdy při přebíhání vozovky zemřel starší muž. Mladík, který jej srazil, ho vůbec neviděl. Usmrcený muž měl na sobě černé oblečení. „Hlavním podnětem pro realizaci projektu přednášek pro seniory byly zejména poznatky z práce strážníků, policistů a jiných zainteresovaných osob, že v silničním provozu jsou senioři významně ohroženou skupinou," konstatoval Wohl-mut. Podle jeho názoru jsou starší lidé více v nebezpečí než děti. Ty svou zbrklost vyrovnávají rychlými reflexy, vyšší schopností vnímání a rychlým pohybem v provozu. Na sobě mají také viditelnější oblečení a doplňky.

„Rádi bychom, kdyby si senioři díky přednáškám oživili základní bezpečnostní pravidla pohybu v silničním provozu a seznámili se i z novinkami (úpravy komunikací, cyklostezky, místa pro přecházení atd.), které vznikají, a začali se lépe starat o svoji bezpečnost," pokračoval.

Při přednášce byla hlavním tématem doprava. Rozšířila se ale i na názory seniorů. „Nebezpečný úsek je hlavně na mostě přes řeku nedaleko Železné. Chodník je úzký a pro starší občany nevyhovující," znělo v diskuzi. „Připomínky tlumočím vedoucím příslušných odborů a budu očekávat i zpětnou vazbu, abych byl schopen případně reagovat, kdyby se připomínka opakovala," uzavřel Wohlmuth.