Setkání pod rokycanskou věží píše 21. díl seriálu. Doufejme, že hodně dlouhého, neboť jde o obrovskou šanci místních souborů a kapel představit se stovkám posluchačů.

Zpočátku byla akce pojata velkoryse. S účastí republikových celebrit, pod křídly agentury a s rozpočtem několika set tisíc korun. Jenže městská kasa není bezedná, představitelé Rokycan se rozhodli pro vlastní scénář.

Nejinak je tomu letos, kdy podle možností přispěly tuzemské i nadnárodní společnosti, které tu mají sídlo. Představitelé firem byli pozváni ve čtvrtek večer na nádvoří radnice. Oficiální část banketu byla tentokrát blesková. Možná s vidinou blížících se komunálních voleb, ovšem přesto stály dva momenty za zaznamenání. Silným okamžikem bylo ocenění záchranářů z řad policistů a hasičů. Městská medaile se týkala Lubomíra Dufka, Petra Humla a Františka Krále (Policie ČR) a dále Tomáše Junka, Pavla Fotra a Jiřího Rejzka (HZS Rokycany). Kromě toho byla diplomem oceněna osobnost města. Letos připadl Pavlu Hubertovi. Muži, starajícímu se už přes třicet let o výchovu dětí v pionýrském oddílu, ale i dalších.

Došlo i na slzičky. „Dovolte mi, abych poděkoval mé zástupkyni Marii Hlávkové za dvanáctileté nasazení při řízení města," zdůraznil starosta Vladimír Šmolík a dotyčná se neubránila dojetí.

Čtvrtek oslavy odstartoval a včera se rozproudily naplno. Na velké scéně se o to muzikálem Král zbojníků zdařile postaraly děti ze ZŠ ulice Míru. Včera i dnes jsou pak naplánované akce hned na čtyřech scénách velké na Masarykově náměstí, pak na Malém, v Klubu komorní kultury a U Pardála. Na poslední chvíli se ale muselo i leccos měnit. Například chyběl africký soubor z Konga. Kvůli ebole nedostal povolení k nám přicestovat.

Více informací s fotogalerií na str. 3 sobotního vydání.