Pátek i sobota patřily v Hrádku country a folkovému festivalu Muzika, který letoškem dospěl do plnoletosti. Oslavil osmnáctiny. Při této příležitosti město hlavnímu organizátorovi Jaroslavu Samsonu Lenkovi i starostovi Jaroslavu Perlíkovi k zahájení akce narozeninově věnovalo dárek – zapaspartovanou obdobu zlatých desek.

Muzika se hned od počátku své existence vyhoupla mezi deset nejnavštěvova­nějších festivalů. Přesto si letos se svou plnoletostí uvědomila, že ekonomická situace není hudbě nejpříznivější. V zatím vždy přeplněném amfiteátru zela i volná místa. Sice je blížící se vystoupení hvězd zaplňovalo, ale i starosta Perlík si přál, aby se výdaje aspoň vyrovnaly s příjmy.

Náladu Muziky však nic nepoznamenalo. To, že si trochu na nervy organizátorů zabrnkala slovenská star Pohoda, bloudící někde na trase do Hrádku, naopak posluchače ve finále odměnilo větším kusem vystoupení těch nejslavnějších. Kromě toho se ukazovala Samsonova šťastná ruka při volbě nových tváří pro Muziku. Prakticky všichni, po nichž sáhl, zaslouženě sklízeli své minuty slávy.

S písničkářem Pavlem Helánem dokonce při děkovačce do Hrádku na chvíli vstoupil i slavík Karel Gott. Také tříčlenná skupina Epy de Mye, čili Epidemie, se musela opakovaně vracet a totéž platilo o dalším výtězi jedné z předchozích Open scén Muziky pro začínající hvězdičky – dua Nestíháme. Zkušeného matadora Míšu Leichta a jeho společníky si publikum vychutnalo od prvních tónů. Se zájmem si vyslechl i povídání, kterým vznik a obsah svých písní přiblížil, a vtipné průpovídky kořenící vystoupení.

Jinak bezkonkurenčním průbodcem koncertem se stal návštěvníkům sám Samson. Aby mu zbylo sil i na plnění muzikantských a organizátorských povinností, pozval si na prkna posilu. Muže oděného ve skotském Kiltu, Františka Urbance. Jinak brněnského právníka, znalce folku, country a muziky vůbec, což prokázal.

Samson jako hudebník zamířil na pódium dvakrát. S Partou, spolu se svým bratrem Budvárkem, sourozenci Šneberkovými a bubeníkem Götzem. „Jsme spíš takový jam, protože vzhledem k profesím se pravidelně nescházíme,“ konstatoval. Přítomní ale předloženou kvalitu menu konzumovali s uznáním a žádostmi o nášup. Podruhé se Samsonovi postavil po bok Vondra Šroub s Kučerákem a Hop Trop si amfiteátr podmanil tak, že často zpíval s sebou.

Totéž zopakovaly i dvě další stálice – Wabi Daněk a Honza Nedvěd. Zkrátka od podvečera až do půlnoci zněly amfiteátrem velké hity a totéž zopakovala i sobota, plná dalších zvučných jmen. Osmnáctiny Muziky se spoustou slavných gratulantů se odehrály ve velkém stylu.