O tipy, kam zajít na dobré a levné jídlo, jsme tentokrát požádali čtenáře. Aby se rozdělili o své zkušenosti s podniky, kde se podle jejich mínění dobře vaří, strávník odchází nasycen a přitom nezaplatí za porci horentní sumu. V našem případě jsme zvolili částku do 150 korun, i když pochopitelně podle výběru jídla může být cena vyšší. „V Rokycanech je z čeho vybírat. Dobře vaří třeba U Václava, Na Hradčanech, Na Železné, Na Střelnici a z okolí teď nově v kulturním domě ve Volduchách,“ má jasno Helena Bystřická.

Anketa oslovila především strávníky z okresního města, ale zareagovali i konzumenti z okolních měst a obcí. Nikol Bělohlávková pochvalovala výborné pokrmy v radnické restauraci Na Trucovně, Jana Praumová si oblíbila strašický penzion Na Poště a v žebříčku se objevovalo i Mýto, Kařez, Zbiroh, Kamenný Újezd, Holoubkov, Mirošov atd.

Pokud jde o Rokycany, lze se do zmíněných 150 korun vejít bez potíží. Štamgasti nenechají dopustit na klasické hospody (U Václava, Železná, Hradčany). Frčí tu osvědčená tuzemská kuchyně s knedlíky, omáčkami, smaženými lahůdkami, ovšem v jídelníčku nechybí ani pokrmy s důrazem na štíhlou linii. Jen o něco hlouběji do peněženek sáhnou strávníci v Corsu či Na Střelnici, ovšem i zde se snaží o přitažlivou a neotřelou nabídku. Přízeň zákazníků získávají i nedávno otevřené provozovny. „U mne vyhrává Bistro – Obecní pekárna poblíž náměstí,“ má jasno Michaela Jílková. Ve městě se objevila i indicky laděná restaurace, je tu řízkárna či asijské vývařovny.

Přes pesimistické odhady o zdražení a odlivu návštěvníků se žádné dramatické uzavírání jídelen v okresním městě nekonalo. Výjimkou bylo pouze obědové menu v minipivovaru U Stočesů, kde nyní nabízejí něco k snědku až odpoledne a večer. „Nemohl jsem si dovolit dotování obědů z jiných podnikatelských aktivit,“ vyjádřil se před rokem provozovatel.

Ve Volduchách ožil po několikatýdenním přerušení provozu kulturní dům. Zatěžkávací zkouškou se stala v závěru srpna hřebenářská pouť a nájemce prý nápor hostů zvládl perfektně. „Konečně zase máme kam chodit a těšit se na zajímavé kulinářské zážitky,“ pochvaloval si návštěvu pan Jiří a drží palce sestavě, která se sem stěhovala z ejpovické restaurace U Salcmanů. V obci je však vyhledávaný i bufet, spojený s prodejnou uzenin a masa. V pracovních dnech otevírá už před šestou hodinou pro noční směnu z nedalekých firem a nabízí výběr z několika polévek i hlavních jídel.

Mýto a jeho okolí rovněž nabízí dostatek příležitostí, kde se lze občerstvit za rozumnou cenu. V oblibě je Kařízek a přímo v královském městě Sladovna, Podbrdská restaurace i Sport bar v areálu fotbalistů Slavoje. Právě sem míří jedlíci nejen kvůli cenám. „Každý den je v nabídce polévka plus hlavní jídlo za 129 korun. A tři jiné hlavní pokrmy jen o deset korun dražší. Takže je z čeho vybírat,“ má jasno Pavel, který je tu denním hostem.