Taková byla bilance posledních čtrnácti dnů.

„Nejde jen o jejich zdraví, ale je tu i narušování veřejného pořádku a soužití, na které si stěžují obyvatelé z okolí,“ konstatoval starosta Rokycan Václav Kočí. Velitel městské policie Petr Wohlmuth označil situaci kolem tamní večerky za dlouhodobě problematickou. „Srocují se tam lidé popíjející levný alkohol. S tím souvisí hluk a znečišťování prostranství odpadky i zaměňováním za veřejné WC,“ konstatoval.

Město řeklo dost a lokalita kasáren se tento týden přijetím obecně závazné vyhlášky stala třetím místem, kde je zakázané veřejně konzumovat alkohol. „Zahrnuje oblast mezi ulicemi B. Němcové, Dělostřelců a Kotelskou. Dalšími místy, kde takové opatření platí, je střed ulice B. Němcové a Nerudovo náměstí,“ upřesnil starosta. V posledním případě se nejedná jen o opatření kvůli skupinkám srocujícím se kolem vietnamské večerky, ale také kvůli venkovním párty s grilováním a popíjením v okolí ubytoven, na něž si lidé často stěžovali. I jim tím odzvonilo. „Pořád jsme tam jezdili a napomínali. Díky vyhlášce můžeme podobné nešvary potírat,“ konstatoval Wohlmuth. Zákaz alkoholu platí i na hřištích, ale to řeší vždy provozní řád.

HRÁDEK

Existují i další místa regionu, jež kvůli tahu namířenému proti alkoholu vydala obecně závaznou vyhlášku. V Hrádku třeba postihuje hned dvanáct míst.

„Jedná se o lokality, v nichž se často zdržovali lidé pod vlivem alkoholu a docházelo k problémům. Jednou z nich je okolí obchodního domu v centru,“ sdělila tajemnice městského úřadu Jarmila Feureiselová. Dále vyhláška zahrnuje prostranství kolem bytového domu v Učňovské ulici, kde jsou potraviny. Vztahuje se i okolí vietnamské prodejny na ulici 1. máje. Také se týká dvou čekáren Českých drah (v Nové Huti a Hrádku) a pět autobusových zastávek. Nevynechává ani dětská hřiště, jedno z nich je poblíž mateřské školy.

STRAŠICE

Rovněž Strašice mají vymezené zóny, kde se nesmí požívat alkohol. Zahrnují střed obce a veřejná prostranství u bytovek.

„Před obchody v těchto místech docházelo ke konzumaci lihovin. Měli jsme tam neustálé problémy se skupinkami popíjejícími alkohol. Dospělí na jejich chování poukazovali a byl to špatný příklad pro děti,“ zdůvodnil vyhlášení zákazu starosta Jiří Hahner.