Předpoklad, že ve městě by do starostenského křesla mohl usednout lídr kan-didátky Pro lepší Zbiroh Milan Rusek, se naplnil. Ale bez překvapení se přece jenom ustavující zastupitelstvo neobešlo.

První nastalo, když po nominování už zmíněného lídra zazněla další nominace člena z téže kandidátky. Tentokrát Kateřiny Netíkové. Vzhledem k zatím teprve jen kratšímu pobytu dotyčné ve městě to ale někteří přijímali trochu s rozpaky.

Podle pořadí vyslovení návrhů se v tajné volbě nejprve přítomní vyjadřovali pro Rus-ka. Nominace byla podpořená devíti hlasy (podle následného zjišťování místních překvapivě hlavně z dalších kandidátek), proti bylo 6 zastupitelů. Výsledný poměr rozhodl napoprvé, takže o druhém návrhu se už nehlasovalo. Roli prvního muže Zbiroha bude v příštích letech zastávat Milan Rusek.

Ten poté na míso své zástupkyně nominoval Terezu Šístkovou z téže kandidátky. Ženu, která od spoluobčanů získala největší počet hlasů. Ta však na to nepřistoupila. Po Zbiroze se šušká, že údajně byl připravovaný jiný scénář, a to v podobě jen dámského vedení radnice. Za změněných okolností prý Šístková na nabízený post rezignovala. Deníku však těsně po volbách jednoznačně řekla: „Mám ráda své povolání učitelky."

Nový starosta následně vyzval zastupitele k podání dalších návrhů. Na nominování pak kývl Michal Muravecký (ze SNK Pro lepší Zbiroh) a výsledek tajných voleb byl zase devět pro ku šesti proti, tedy stejný jako v případě volby hlavy města.

Radu má pro příští období město pětičlennou. Vedle zmi- ňované dvojice se v ní opět stejným výsledkem ocitli Jan Uhlíř, Luděk Svoboda (oba ODS) a Jiří Fišer (SNK Za rozvoj města Zbiroha), kde hlasování vyznělo 10 : 5. Tereza Šístková ani tentokrát na nominaci nekývla a nepřijal ji rovněž Petr Hobl (SNK Pro lepší Zbiroh). O obsazení výborů ještě rozhodnuto není. Schválené je pouze, že kontrolní a finanční (oba dané ze zákona) budou tříčlenné. O členech se však rozhodne až na mimořádném zasedání zastupitelstva.

Pokračování na str. 5 pátečního vydání Rokycanského deníku.