Podobný pokles bude i u Čechů, kteří ve středisku kousek za hranicemi dnes tvoří až polovinu lyžařů. Celková zimní návštěvnost se v běžných letech pohybuje kolem 300 tisíc lidí a dalších 200 tisíc turistů sem jezdí v létě.

Kvůli růstu nákladů muselo letos lyžařské středisko zdražit celodenní skipas pro dospělého o více než osm procent, celkem o tři eura, na 39 euro (téměř 950 korun). „Navýšení cen bylo absolutně nevyhnutelné. Skipasy jsou ale stále cenově dostupné, zvyšujeme jen o tolik, o kolik bylo nutné. Jen elektřina meziročně zdražila o 45 procent,“ řekl manažer soukromého areálu Andreas Stadler s tím, že v areálu bylo nově také zpoplatněno parkování, které vyjde na čtyři eura za celý den. Novinkou podle Stadlera také je, že bylo kvůli úsporám zrušeno večerní lyžování.

Petr Vlk.
Šéf plzeňských strážníků Petr Vlk rezignoval

Díky speciálnímu programu SnowSat budou dále pracovníci areálu zasněžovat jen tam, kde to bude nezbytné. Veškeré starší osvětlení vyměnili za LED světla. Podle Stadlera tak mohl areál pro rodiny s dětmi udržet dostupné ceny skipasů a jídla, které v šesti restauracích a bistrech zdražilo o jednotky procent. Dodal, že zhruba o deset procent zdražily všechny blízké skiareály.

Každý druhý lyžař je Čech

Skoro každý druhý turista, který do areálu zavítá, je podle Stadlera z Čech. V zimě často i Češi převažují nad Němci. „Věříme, že lidé k nám lyžovat přijedou. Nicméně myslím, že budou trochu šetřit. Odhaduji, že jich bude maximálně o deset procent méně, což může zapříčinit navýšení cen skipasů.“

Od jara příštího roku bude otevřena nově zrekonstruovaná restaurace u Velkého Javorského jezera s 500 místy, kterou ještě letos provozovatelé nechtěli otevřít kvůli úsporám. Podle Simony Fink, vedoucí informačního centra Bavorska v Plzni, letos středisko očekává zhruba stejný podíl Čechů. „Dá se očekávat, že se nebudou kvůli šetření vydávat na krátkou dobu do Alp, třeba do Salzburgu nebo Garmische. Hodně Čechů už má u hranic také byty a domy, takže na Javor budou jezdit i nadále,“ informovala Fink.

Ilustrační snímek.
Malé dítě zabouchlo dvěře od balkonu, uvěznilo tam tak dvě kouřící ženy

Lyžařský areál kvůli pandemii koronaviru poslední tři roky neinvestoval a zaměřil se jen na údržbu střediska. „Na jaře příštího roku ale chceme začít se stavbou nové lanovky a budeme nahrazovat techniku za energeticky efektivnější,“ uvedl Stadler.

Během covidu lyžařské středisko udrželo všech 100 stálých zaměstnanců. „Všem pracovníkům jsme celou dobu platili stoprocentní mzdu,“ dodal.