Čísla to ale ještě nejsou konečná. Podle Michaely Paikrtové, provozní manažerky Potravinové banky Plzeň, řidiči ještě svážejí další dary z obchodů, ve kterých o víkendu nesloužili dobrovolníci.

„Už nyní víme, že jsme vybrali více než v poslední sbírce na jaře. Jsme opravdu spokojeni. Vůbec jsme v to nedoufali,“ okomentovala provozní manažerka.

Plzeňská potravinová banka, která byla téměř prázdná, volala hlavně po základních trvanlivých potravinách. Těch lidé donesli dostatek. „Musím pochválit, že přispěvatelé se drží našich požadavků z informačních letáků,“ poznamenala Michaela Paikrtová s tím, že ve sbírce se objevily i věci s vánoční tematikou.

Mladá vína a dobré jídlo – to byl druhý ročník Svatomartinských hodů na statku U Matoušů na staré Bolevecké návsi. Návštěvníci mohli ochutnat tradiční husu i jiné pochutiny a okoštovat letošní Svatomartinská vína.
FOTO, VIDEO: Na bolevecký statek U Matoušů přijel svatý Martin

Podle Veroniky Láchové, ředitelky České federace potravinových bank, počet lidí v nouzi intenzivně narůstá, meziročně až o 35 procent. „Týká se to i těch, kteří dosud tento druh pomoci nepotřebovali. Důvodem je předchozí koronavirová krize, na niž takřka plynule navázala obtížná situace způsobená vysokou mírou inflace a výrazným zdražováním základních potřeb,“ uvedla Láchová.

Pomoc je zaměřena zejména na seniory, rodiny v krizi, rodiče samoživitele, pěstounské rodiny, hendikepované občany či lidi bez domova. „Do sbírky se zapojily i on-line obchody Košík.cz, Rohlík.cz a iTesco, kde mohou zákazníci darovat potraviny a drogerii z pohodlí svého domova až do 22. listopadu,“ informoval za organizátory Miroslav Dinga. Banky preferují především konzervy, dětské výživy, instantní polévky, trvanlivé mléko, olej, rýži, luštěniny, těstoviny a základní i dětskou drogerii.

Peněžitým trestem potrestal v pondělí Okresní soud Plzeň-jih lékaře Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Jana Štěpáníka (37).
Lékař, který neposlal sanitku k pacientovi, jenž poté zemřel, vyvázl s pokutou