V příštím období ale mají přibýt i ostatní operační  fondy. To je důvod, proč ministerstva požadují  operační rádius ´masek´ rozšířit. Navíc – s větším územím a zvýšením počtu obyvatel stoupá i šance na přiznání objemnějšího balíku peněz.

„Prostředků pro region bude víc," potvrdila Michala Borečková z MAS Světovina. „Ministerstva chtějí dát přes nás obcím šanci na získání finančních prostředků. Proto zároveň stojí o to, aby jich
v ´maskách´ byl zastoupený co největší počet," vysvětlovala.

Zatím je ve Světovině sdružených 77 obcí, z Rokycanska 26. Další se rekrutují z regionu Plzeň – sever, a to z mikroregionu Kralovicko a dalšího  z okolí Plas. 
Z ´našich´ obcí ale jedna, a to Sebečice, se nyní hodlá ze spolku odtrhnout.  Zastupitelstvo už záležitost projednalo. „Odsouhlasili jsme vystoupení z této skupiny. Nemělo pro nás žádný přínos a ani do budoucna ho nevidíme," uvedl starosta Vladimír Bursa. 

„Zatím o tom nevím, nikdo  MAS neinformoval. Je mi ale známo, že ve vedení Sebečic došlo ke změnám, a předpokládám, že představitelé nevědí, jaké výhody jim v protikladu k povinnému, ale nízkému, poplatku členství přináší. Navíc jsme zatím ze Sebečic nedostali jedinou žádost o dotaci, což je škoda," podotkla Borečková. Sdělila také, že v minulosti už se s podobným přístupem setkali
u Drahoňova Újezda. Ten po vyjasnění situace revokoval usnesení a v MAS zůstal. „Zjistili, že dvakrát až třikrát do roka pořádáme zdarma jinak drahé školení pro účetní či kvůli veřejným zakázkám, pomáháme se zpracováním dotačních žádostí,  a to podávaných nejen přes MAS.