Dnes zahajují silničáři na Rokycansku dvě velké akce. Obě se ale uskuteční ve spolupráci s obcemi.

Ve Zbiroze začíná rekonstrukce komunikace v Husově ulici a Zámostí. Akci před časem předcházela pokládka kanalizace, ale silnice potřebovala i další úpravu. Město se navíc v lokalitě postará o výstavbu chodníků, které za-tím chyběly, a lidé vstupovali do vozovky. „Náklady dosáhnou asi pěti milionů a se Zbirohem se o ně budeme dělit zhruba v poměru dvě ku jedné," sdělila za rokycanské středisko Správy a údržby silnic (SÚS) Plzeňského kraje Jana Mrázová. „Dění bude probíhat jen za částečné uzavírky a dokončení se předpokládá v půli září," dodala

Opatrnost je ode dneška na místě také v úseku Rokycany Veselá. Naplánovaná je tam oprava povrchu vozovky a šesti propustků. Právě ty zamýšlenou operaci prodlouží i prodraží. Potrvá do 15. září.

„Frézováním se nejprve od- straní asi pěticentimetrová vrstva z povrchu a nahradí ji nový asfaltový koberec. V tom- to případě se bude dělat měsíc za provozu, jen s vyznačením pracovních míst. Od patnáctého července dění vystřídá úplná uzávěra, s odkloněním dopravy a tedy objížďkou přes Rakovou.

Třetí akcí SÚS je oprava mostu na hrázi u Holoubkovského rybníka. Jeho hladina už se kvůli tomu snížila. „Most se celý odstrojí, jen základ konstrukce zůstane. Počítá se s novými římsami, hydroizolací a hlavně položením spřažené desky. Po ní nyní nově povede i jednosměrný chodník, umístěný do strany nad potok," objasnila Mrázová. Hlavním investorem je i v tomto případě SÚS Plzeňského kraje a na akci má vyčleněných zhruba 11 milionů. Finančně se ale bude spolupodílet na díle i obec Holoubkov, a to asi 400 tisíci určenými na výstavbu chodníků. Prodloužené budou až k restauraci při cestě do Hůrek.