Všechny sjezdovky jsou otevřeny na Špičáku, kde od soboty „pojede" i snowpark. „Nepůjde o žádnou náročnou dráhu plnou adrenalinu, ale spíše o zábavné prvky. Děti určitě potěší," uvedl provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Lyžuje se i v nižších polohách. Vleky už jezdí v Kašperských Horách a v Nýrsku, zítra zahájí provoz i areály v Kocourově u Klatov a v Hartmanicích. Běžkaři se po upravených trasách svezou i v okolí Hamrů a Srní.

Na hory se nyní více zaměřují i policisté. „Policisté na Železnorudsku, Kašperskohorsku i jinde na Šumavě budou v rámci výkonu služby dohlížet na dodržování veřejného pořádku v blízkosti sjezdových a běžeckých tratí. Kontroly se budou konat namátkově ve dnech pracovního klidu a v průběhu jarních prázdnin, kdy lze předpokládat zvýšený počet návštěvníků lyžařských středisek," informovala Dana Ladmanová z klatovské policie. Dodala, že není vyloučeno, že se policisté s lyžemi na nohou objeví i přímo na sjezdovkách. Nebylo by to poprvé. Na Železnorudsku už lyžaři takovéto kontroly, při nichž přišla řada i na alkoholtestery, zažili.

Ve spolupráci s dopravním inspektorátem budou policisté z obvodních oddělení rovněž kontrolovat, zda lyžaři správně parkují, zda před jízdou nepili či nefetovali nebo zda mají řádně očištěné auto.