Potravinová banka Plzeň letos k poslednímu září podpořila téměř 34 tisíc lidí a vydala 240 tun potravin. „Je stále více lidí, kteří naši pomoc potřebují. Osobně se domnívám, že jsou to lidé, na kterých se podepsala covidová krize, během níž se vydali ze svých úspor,“ sdělila provozní manažerka Michaela Paikrtová s tím, že klientů přibývá také kvůli zdražování energií a potravin. „Jsou to samoživitelé, rodiny s dětmi na okraji chudoby, senioři, ale také ukrajinští uprchlíci. Pomáháme všem, kteří to potřebují,“ sdělila manažerka. Podle ní je sbírka momentálně opravdu nutná, s trvanlivými potravinami už je banka téměř na nule. „Velký nárůst podpořených osob byl v prvním a druhém čtvrtletí. V dalším období ten nárůst nebyl už tak rapidní. Teď bych řekla, že se situace lehce uklidňuje,“ konstatovala.

Michaela Paikrtová doplnila, že dárci mohou ideálně po předchozí domluvě přinést potraviny kdykoliv během roku.

Bedna s penězi.
Zloděj ukradl bezmála půl milionu, část lupu zakopal na zahradě

Potravinovou sbírku pořádají také některé obchodní řetězce, jako třeba Tesco, kromě dnešního dne, mohou lidé pomoci také online. „Darování je možné i na Tesco Online nákupech pomocí tzv. Balíčků pomoci, a to až do 22. listopadu. Sbírka se koná ve spolupráci s Českou federací potravinových bank, hlavním smyslem je zajistit potraviny, ale také základní drogerii těm, kteří to nejvíce potřebují,“ informovala za společnost Tesco Pavla Hajplišová. Generální ředitelka Tesco Katarína Navrátilová také upozornila, že poptávka po potravinové pomoci se stále navyšuje. „Celkem jsme potravinovým bankám za poslední rok poslali 579 tisíc porcí jídla z potravinových sbírek,“ vyčíslila generální ředitelka.

Potřebné mohou lidé podpořit také přes Rohlik.cz a Kosik.cz.

O pomoc v současné době žádá také plzeňský Český červený kříž (ČČK) a Městská charita Plzeň. Poptávají hlavně zimní oblečení. „Zapotřebí jsou bundy, kalhoty, boty, ponožky, ale i spodní prádlo. Dárce prosíme, aby nosili pouze nepoškozené věci,“ požádala ředitelka plzeňského ČČK Lada Brožová. Terénní pracovník plzeňské městské Charity uvedl, že zapotřebí jsou rovněž ručníky. „Těch máme velkou spotřebu, takže se hodí celoročně,“ poznamenal.