Komunální volby, pro něž byl vymezený pátek a sobota, potvrdily, že v mnoha případech lidé vybírali z jednotlivých kandidátek bez ohledu na sestavené pořadí. Více než uskupení tak preferovali jednotlivce. Tím se někteří kandidáti ze zdánlivě nevolitelného místa posunuli do čela.

Rokycany: V okresním městě se největším volebním skokanem stal Miroslav Jedlička. Figuroval na kandidátce ANO 2011 (zisk 3 mandátů z 21 celkových) a z osmého mís- ta postoupil do tria mířícího do zastupitelstva. Skok se podařil i Ivo Blahoutovi, toho sympatizanti odeslali do vedení města z páté pozice. Otázkou však je, zda skutečně ´skokani´ nominaci přijmou. Objevují se už náznaky, že tomu tak být nemusí! Kandidátka Rokycanští patrioti (4 mandáty) má skokany dva: Bohumila Noska, který se ze sedmého místa dostal na třetí pozici za první dva z kandidátky, a Josefa Neckáře ze šestého na čtvrté. U ODS (3 mandáty) byla vzhledem k hlasování přeskočená navrhovaná dvojka. Luďka Sefziga pak preference ze čtvrtého místa vynesly na teto post, stal se postupující dvojkou. U ČSSD (5 mandátů) se šestka, pod níž figuroval Josef Veverka, stala skokanem. Jedničku kandidátky ale nepředčil. Získal za uskupení druhý nejvyšší počet hlasů. Původní čtyřka zcela vypadla, její místo zaujal pátý z kandidátky Bedřich Brož.

Zbiroh: Také zde přízeň voličů zamíchala se zamýšleným pořadím. V případě SNK Za rozvoj města Zbiroh (2 mandáty) se Jiří Čížek ml. vyhoupl ze čtvrtého místa do čela. Nejvýše ale vylétl Jiří Fišer ze sedmého na druhé. Získali tak jako jediní dva mandát. Velké překvapení se zrodilo v rámci ODS (2 mandáty), kde občané před jedničku a dvojku kandidátky do zastupitelstva ze třetí pozice posunuli Ludvíka Svobodu a z osmé na druhou Jana Uhlíře. Za SNK Lepší Zbiroh (8 mandátů) se Tereza Šístková ze šesté příčky dostala před jedničku kandidátky na místo první. Petra Hobla hlasy lidí z osmého místa katapultovaly na třetí. V případě kandidátů KSČM (1 mandát) se Marie Marková ze druhé pozice dostala do vedení, a tím zastupitelstva.

pokračování na str. 3 úterního vydání Rokycanského vydání