Zařízení vzniklo roku 1994 stěhováním odborného učiliště v Hrádku (fungovalo mimochodem od konce druhé světové války) do bývalých kasáren. „Šlo o bezplatný převod, na němž měl zásluhu tehdejší ředitel Václav Vild. V rámci finančních možností došlo na úpravy i modernizaci. Hodně práce přitom odvedli učitelé a ostatní zaměstnanci,“ připomněla nynější ředitelka SŠ Irena Vostrá.

Roku 2008 se ze Středního odborného učiliště Rokycany stala střední škola. Dalším mezníkem byl letopočet 2014, kdy se SŠ sloučila s lesnickým a zemědělským učilištěm. Získala tím další pracoviště odborného výcviku v ulici Mládežníků a přibyly obory lesní mechanizátor i opravář zemědělských strojů. V provozu je domov mládeže a také zde se vedení školy snaží vybavovat prostory novým nábytkem a jinými věcmi.

Střední školu v Jeřabinové ulici ovšem nedělají jen budovy. Prioritou zůstávají žáci a jejich pedagogický dohled. „Vychovali jsme několik tisíc absolventů. Část se významně uplatňuje ve svém oboru, ale někteří zůstali škole věrní a předávají dál teoretické i praktické znalosti,“ zdůraznila Vostrá. Její slova potvrdila přítomnost řady majitelů firem. Nejen z Rokycanska, ale také z Plzeňska či Berounska. Se školou dlouho intenzivně spolupracují a žáci či studenti absolvují u budoucích zaměstnavatelů část výuky.

Pozvání k pátečnímu setkání přijali bývalí učitelé. Jmenujme Jaroslavu Bohuslavovou, která tu jako vrchní mistrová strávila deset let. „Já jsem našla uplatnění od roku 1994 ve školní prodejně,“ přidala se Eva Nová do hovoru s kolegy.

Ke slovu se dostal i místostarosta okresního města Jan Šašek: „Jsme hrdí, že zde takovou školu máme. Těší nás její aktivity, úspěchy při republikových i mezinárodních soutěžích a využíváme žáky při městských pořadech. Jako příklad mohu uvést záříjové Dny Rokycan.“

Richard Schwarz nabízí přímo v areálu sadů dvanáct druhů jablek.
Letošní rok bude slabší, tipuje sadař