Přes sedm set žáků Základní školy Jižní předměstí zažilo netradiční pátek.
„Přímo do projektu Ekoškoly, kterou jsme se stali, máme zakomponované aktivity ke Dni Země. Těm se včera naši žáci věnovali," uvedl ředitel školy Bohumil Nosek.
Ti starší se pustili hlavně do úklidu přírody. Zamířili do okolí Klabavy, ale i na Stráň, Vršíček, do polesí Kotel, Žďár, na Čilinu, ale i k Rakovskému potoku. Část se jich rozjela i do Dobříva k vodnímu hamru. Všude se pak pustili do boje
s nepořádkem.
„Přes odbor životního prostředí města jsme si domluvili poskytnutí pytlů na odpad. Navazujeme tak de facto i na další akci z předchozího týdne, Čistíme svět, jíž se část dětí účastnila. Je také domluvené s odborem rozvoje města, že se postará o svezení odpadků," dodal ředitel.
Školáci z nižších ročníků se věnovali spíš programu výchovného rázu. Prošli s odborným průvodcem studánky na Žďáru a současně absolvovali školení. Jiným zase Pavel Moulis v záchranné stanici po-vídal o tamních marodech i zvířatech ve volné přírodě. Na kynologickém cvičišti v Roky-canech další děti poznávaly pé-či o psy a viděly i ukázky jejich výcviku. Dvě třídy se vydaly poznávat zvířata v ještě větší míře – do ZOO v Plzni.
Práci mladých ekologů se sociální prospěšností zase jiným směrem propojila 8. C. Kluci a děvčata shromažďovali víčka (a to nejen z PET lahví) a zároveň dělali i potřebné kroky
k organizování jejich dalšího vybírání. „Máme ve škole sest- řičku Kubíka Královce, dvoj- če. Jeho samotného – vzhledem k nemoci – zatím ne. Rozhodli jsme se stát jeho patrony a pomoci mu touto formou získávat prostředky na rehabilitaci," uvedli zástupci třídy.