Včerejšek byl pro Rokycany významným dnem. Z centra, které je památkovou zónou, konečně zmizel humna připomínající prostor. Spilka se pro náměstí stává sousedem na úrovni. Občané změnu s povděkem kvitují tím spíše, že místo je zároveň frekven- tovanou spojnici mezi středem a Pražským předměstím. Nákladem bezmála 18 milionů zrekonstruované prostranství bylo včera odpoledne slavnostně uvedené do provozu. „Jsem rád, že se městu konečně na úpravu prostoru podařilo získat peníze. Už před lety jsem toužil se Spilkou něco udělat," konstatoval někdejší starosta Oldřich Kožíšek. „Osobně bych sice bral větší podíl zeleně, rozhodně to však nemyslím kriticky," dodal. Za redakci jsme ´prozele-ných´ názorů zaznamenali víc, ale celková spokojenost je hlavním rysem.

Otevření Spilky v Muzeu dr. B. Horáka předcházela možnost seznámit se s nalezenými zajímavostmi. Archeolog Martin Čechura navíc při komentovaných prohlídkách vzal zájemce s sebou přímo do dávných dob. S ním tak jimi prošly čtyři stovky lidí. „Výzkum doložil, že skutečně při průchodu Spilkou kráčíme po historii, pod nohama máme zachované vrstvy dokládající počátky osídlení Rokycan," konstatoval Čechura. Po staletích se na světlo třeba opět vynořila část dřevěného roštu, na němž se kvůli nepevnému podloží teprve budovaly základy městských hradeb. Je též jasné, že říční rameno sloužilo jako plavební kanál, na jehož břehu se soustřeďovalo a opracovávalo dříví. Doložily to spousty odřezků a kůry. Nalezená byla i pila, zlomek nebozezu či dvouramenná skoba. Odborníky pak doslova nadchly zbytky dřevěného domu. Letokruhy užitých kmenů prozrazují, že stromy byly pokácené v první třetině 14. století. Mezi nálezy patří významné místo i torzu středověkého zámku s pružinou a klíči k němu. Unikátním objevem je dřevěné vodovodní potrubí z roku 1590 až 1591. Spilka vydala též spoustu keramických nádob, středověkou studnu, mince a řadu dalších dokladů dávného života lidí.

Výstava týkající se Spilky v muzeu končí. Tím spíše jsou mnozí z návštěvníků názoru, že téma by si zasloužilo publikační zpracování.