Majetkové přiznání podle zákona o střetu zájmů nepodaly dvě třetiny veřejných funkcionářů. Ministerstvo spravedlnosti tak na začátku srpna obeslalo obecní úřady s tím, aby starostové, jejich zástupci a případně i další zastupitelé přiznání podali dodatečně. Jestliže tak neučiní, hrozí jim až padesátitisícovou pokutou. K přestupkovému řízení v obcích s rozšířenou působnostní (většinou okresní města) prý ministerstvo hříšníky požene v září. Někteří starostové ale dál podání majetkového přiznání odmítají. Hlavně v malých obcích je považují za zbytečné. Svým postojem chtějí docílit změnu zákona.

„Je nesmysl, aby se tahle povinnost vztahovala i na neuvolněné strarosty a místostarosty. Tady na malých vesnicích si vidíme nejen do talíře, ale pomalu do postele,“ říká například starosta Němčovic na Rokycansku Karel Ferschmann, který podání přiznání tvrdošíjně odmítá. Jeho zástupkyně Danuše Pavelková prý kvůli tomu už nechce dál dělat místostarostku.

Z principu zatím nepřiznal majetek ani třeba starosta jihoplzeňských Dnešic Karel Malý. „Vadí mi, že do toho vidí kdejaký opilec. Je řada institucí, ať už soudy nebo finanční úřad, které o tom mají dostatečný přehled. I lidi z mého okolí, vědí. Zajímavé je, že u nás nehoníme velké lumpy, ale aby se odvedla pozornost, budeme se vozit po těch dole. U nás to funguje tak, že místo aby se trestali opilí řidiči, vymyslí se něco, za co by se dali trestat ti střízliví,“ míní Malý.

Novela zákona se podle něj nepovedla a přál by si další novelizaci. „Je to ptákovina! Neuvolněných starostů a místostarostů by se tato povinnost týkat neměla,“ souhlasí třeba i Jaroslav Vraný z Letin a další.

„Dneska je spíš doba, že bych měl já uplácet firmy, aby se mi vůbec přihlásily do výběrového řízení, než aby někdo něco dával mně,“ přidává se vrčeňský starosta Petr Mašek, i když je jeden z mála, kteří odevzdali přiznání včas.

Neuvolnění starostové by měli odhalit například příjmy z podnikání či ze zaměstnání, pokud za loňský rok přesáhly v součtu sto tisíc korun. Někteří zaměstnanci jsou přitom vázáni pracovní smlouvou, že nebudou výši platu sdělovat.

Železárny Hrádek
Železárny v Hrádku chtějí zavést nepřetržitý provoz