Strašice Jako na houpačce si s vyřizováním dotace na akci dostavba kanalizace a vodovodu připadají Strašičtí. Už zase je poslání peněz odložené, a tím se další plány obce odsouvají.

Dílo dokončili v roce 2010 a potom přišla změna dotačních pravidel právě pro vodovody. Místní poté rychle vyhověli nutnosti vyhlášení koncesního řízení na provozovatele a měli štěstí. V dalším kole posuzování projektů jejich obec patřila mezi ty, které sítem prošly, a získaly tak naději na slíbenou dotaci. Začátkem roku obdrželi černé na bílém, a s razítkem, kladné vyřízení žádosti. „Oddechli jsme si, že jsme prošli, v sázce bylo pětatřicet milionů! Akci jsme museli nějak zafinancovat, ale teď nebylo na další investice,“ informoval starosta Jiří Hahner. Dnes to už ale neplatí. Ve Strašicích se proto další stavební ruch delší dobu ještě nerozproudí.

„Evropská komise dala připomínky ke Státním fondem vydaným směrnicím, jež se týkají skupinových vodovodů. Tím zase všechno pozastavili,“ posteskl si Hahner. Vývojem situace jsou Strašičtí zaskočení, ale pořád ještě chtějí být optimisty. Doufají, že se všechno dořeší v první polovině letošního roku, aby mohli peníze čerpat a pustit se do budování.

Chceme zahájit rekonstrukci školky, návsi a dát se do revitalizace sídlištních ploch. Do- kud ale dotaci nedostaneme, nezačneme s ničím, ty peníze chybějí. Máme teď hodně přísný rozpočet, musí se šetřit.