Bez peněz se ale neuskuteční nic a obec pořád má v kanalizaci a vodovodu blokovaných pětatřicet milionů (vedle svého povinného vkladu). Už od roku 2010, kdy byla výstavba dokončená.

Akce Strašické stála 65 milionů. Něco měli naspořeno, na zbytek si brali úvěr. „Náš podíl činil třicet milionů, na pětatřicet jsme měli přiznanou dotaci s tím, že částka bude vyplacená po dokončení díla a prověření dokumentace," uvedl starosta Jiří Hahner. Zatím se tak nestalo. Přitom původně neměli Strašičtí vydat ani korunu. „Topolánkova vláda vyhlásila program rozvoje Podbrdska a nám z něj přislíbila uhradit naši část investice. Iniciativa vlády ale vyšuměla a ve finále jsme na financování zůstali úplně sami," konstatoval starosta.

Na to, až se jim dotace objeví na účtu, čekají už třetí rok. „Podle poslední informace se v našem případě administrativní kontrola rozběhla už naplno a během prvního pololetí by dotační peníze konečně měly přistát v bance," doplnil Hahner. I když tomu místní chtějí věřit, po všech průtazích jsou už dost skeptičtí.

Více přímo v Deníku.