Uskuteční se v sobotu s podtitulkem Šlápni s dědou do pedálů. Prioritou programu je výstava starších a starých typů kol i mopedů. Ze svých sbírek přispěli především soukromí sběratelé. Expozice potrvá do 31. července.

„Muzejní noc je však především zaměřená na dětského návštěvníka. Koná se závod cyklistické všestrannosti, který zahrne nejen jízdu na čas, ale bude obsahovat i dopravně-výchovnou část (test základních dopravních značek), jízdu zručnosti (slalom, přejezd houpacího prkna, překonání terénní překážky. Nedílnou součástí je i hodnocení technického stavu kola mladého závodníka," uvedl za pořadatele Martin Lang. Z těchto důvodů se na organizaci Muzejní noci a cyklistické soutěže podílí též Obecní policie Strašice. Trať povede areálem strašických kasáren. Pro nejmenší, kteří na kole jezdit ještě neumí, je připravený sprintérský závod na tříkolkách či odrážecích vozítkách.

Startovní listina je otevřená po celou sobotu v pokladně muzea od 10 do 11 a od 13 do 16 hodin. Dodatečný zápis je možný těsně před soutěží, a to od 17.30 do 17.45 hod. Zápis do startovní listiny je bezplatný. Zapsat se je možné ode dneška do pátku před muzejní nocí na e-mailové adrese info@muzeumstrasice.eu. Vítězové tří věkových kategorií se mohou těšit na medaile, malou sladkou pozornost a pamětní list obdrží každý dětský závodník.

Muzejní noc oživí svým koncertem pod širým nebem i známé strašické hudební těleso Colegium musicum. Zajištěné je samozřejmě i občerstvení.