Štědrý večer už lidé netráví pouze v rodinném kruhu, ale také v hospodách.
Vánoční svátky se po dlouhá léta slavily v okruhu těch nejbližších. V poslední době se ale objevuje nový fenomén – po sváteční večeři se lidé odeberou do baru nebo hospody, kde stráví zbytek večera s přáteli.

Na Rokycansku mají otevřeno některé hospody a hostince, které myslí na stálé zákazníky také o svátcích. Jiné podniky dokonce svou provozní dobu inzerují, tak je tomu například u hospody Kačer – U námořníka. „Letos otevíráme už od osmi večer. Hlavně myslíme na stálé štamgasty, ale reklamou jsme chtěli přilákat i nové zákazníky. Večer probíhá skoro stejně, nejčastěji osazenstvo hraje karty,“ sděluje Věra Sedláčková, zaměstnankyně hospody.

„Myslím nejen na ty, kteří si Vánoce užívají s rodinou, ale na opuštěné a osamělé. Můžou si u nás dát štědrovečerní večeři, tedy kapra a salát, a strávit čas s ostatními,“ vysvětluje Jitka Tytlová, zaměstnankyně hostince Na Hradčanech.

Stále je ale dost hospod, restaurací a jiných stravovacích zařízení, které Vánoce ctí a během nich ani nepracují. „Na Štědrý den otevřeno vůbec nemáme. Každý svátek slavíme doma s rodinou. Myslím si, že tento způsob upřednostňuje i většina našich zákazníků, a proto máme zavřeno,“ zdůrazňuje Michaela Kalašová, majitelka restaurace U tří zmijí.