Mladíci se přihlásili do osmiměsíčního globálního programu Samsung Solve for Tomorrow, jehož zadáním je hledat, co lidi pálí, a navrhnout vlastní technologické řešení. Češi se do něj letos zapojili poprvé. Vynález Kováče a Vydry z třetího ročníku Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy elektrotechnické Plzeň ohromil porotu svým obchodním potenciálem i provedením. Kluci, kteří by rádi v budoucnu prosadili svůj produkt na trh a začali vlastní byznys, ho popsali takto: „Naše zařízení BikeTrack je zabudováno do plně funkční svítilny na kolo. Má v sobě sledovací funkce, které okamžitě rozpoznají nedovolený přístup ke kolu a v případě jeho krádeže dokáží přenášet do aplikace GPS souřadnice jeho aktuální polohy. Díky propojení zařízení s elektrotechnikou můžeme speciálně u elektrokol jít ještě dál a při podezřelé manipulaci přes aplikaci zablokovat motor, případně zaktivovat brzdy kola, a tím krádeži zabránit.“

Podle mladých vynálezců zloděj klasický zámek bez větší námahy přeštípne. „Velký přínos našeho zařízení proto vidíme například pro segment sdílených kol ve městech nebo např. pro kurýry a rozvoz jídel. Nemusí jít přitom jen o kola a elektrokola, systém je adaptabilní také pro elektrokoloběžky, motorky, a s menší úpravou i pro auta,“ shodli se Dominik s Kryštofem. V programu Solve for Tomorrow svoji vizi detailně rozpracovali a nyní už ladí poslední detaily na prototypu zařízení.

Spisovatel Michal Viewegh představil své poslední dílo Děravé paměti v OC Plaza Plzeň. Knihu s podtitulem Šedesát báječných let pod psa  si autor nadělil ke svým šedesátinám a čtenářům v ní slibuje pořádnou dávku humoru, nadsázky i glosování.
OBRAZEM: Michal Viewegh podepisoval své Děravé paměti

„Z úspěchu Dominika s Kryštofem jsme nadšeni. Moc jim děkujeme za reprezentaci a přejeme jim do dalšího kola moc úspěchů. Samozřejmě je ve škole podporujeme a jsme rádi, že získali nejen zkušenosti, ale i důležité kontakty do budoucna,“ řekla Deníku ředitelka školy Naděžda Mauleová.

Mezi více než třemi desítkami týmů z ČR se dokázali prosadit i další zástupci města piva. Bronzovou příčku vybojoval tým Wren studentů z plzeňského gymnázia na Mikulášském náměstí s aplikací pro snadnou komunikaci obyvatel a představitelů měst. Mezi ně se vklínil tým UPMEET ze Smíchovské střední odborné školy a gymnázia s aplikací, která sdružuje zájemce o volnočasový kolektivní sport s dobročinným přesahem. „Všechny tři nápady byly v programu velice detailně rozpracovány a mají šanci uspět také v evropském finále, které proběhne bohužel stále on-line na začátku července. Nicméně, vítězné nápady budou prezentovány také vedení Samsungu v Koreji, a pokud se zalíbí, budou na nich studenti moci dále pracovat v rámci některé z divizí společnosti,“ uzavřela členka poroty a manažerka CSR programů společnosti Samsung Zuzana Mravík Zelenická.