Obavy, strach a nejistota z budoucnosti více než osmnácti set studentů plzeňských práv se včera snad definitivně rozplynuly jako pára nad hrncem. Ministr školství Josef Dobeš totiž prodloužil fakultě akreditaci. Nejen rokycanští vysokoškoláci teď jásají. 

Šanci na přežití dostala Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni až do jednatřicátého července 2016. Takový verdikt padl v pátek dopoledne na tiskové konferenci, jíž se někteří studenti osobně zúčastnili. „Zánik fakulty by mohl vyvolat proble- matickou situaci v celé ZČU. Studenti by tak mohli přijít
o možnost dostudování, protože kapacity ostatních právnických fakult jsou omezené,“ konstatoval Dobeš. Se závěrem jsou mladí spokojení. „Byla jsem zrovna na hodině, když jsme se zprávu dozvěděli. Mám opravdu velkou radost, že na naší alma mater zůstáváme,“ sdělila Pavlína Majerová z Mirošova.

Kromě faktických důvodů přistoupil ministr k tomuto rozhodnutí také, podle jeho slov, kvůli nestandardním krokům Akreditační komise ČR. „Ta neměla vydávat své stanovisko z šestého března, protože dle zákona není možné změnit souhlasné stanovisko za nesouhlasné,“ doplnil Dobeš. Ředitelka AK ČR Vladimíra Dvořáková se ovšem proti zmíněnému ohrazuje a zvažuje podání žaloby.