V Rokycanech letos vyslali na společnou pouť sedm párů. Vždy ve čtrnáctidenních cyklech. Vyhlídky jsou ale nadějnější. „Na nejbližší měsíce máme objednáno 25 sňatků, z nichž je jeden církevní,“ sdělila matrikářka úřadu Eva Špelinová.

Kromě síně na radnici jsou na Rokycansku čím dál více oblíbenější lokality kolem okresního města. „Třeba vodní hamr v Dobřívě, zřícenina Kamýku v Oseku nebo zahrady rodinných domů,“ dodala Špelinová.

Po rozvolnění vládních opatření počítají se svatebním náporem v Břasích: „Máme sjednáno 32 svateb. Část z nich je přesunuta z loňského roku a dosud se tu neuskutečnily ani plánované jarní obřady. Odložené jsou až na podzimní měsíce,“ potvrdila v sídle úřadu Marta Hricová. Omezený počet účastníků je podle ní většinou nesplnitelným faktorem, zejména když jsou zavřené i penziony, kde by účastníky mohli pohostit nebo uložit. „Pro svatebčany jsou atraktivní areály dvou statků v Bušovicích, ale lákají je i další kouzelná místa – Darovanský dvůr, kopec nad Vranovicemi, vrch Křemelák, Kokotské rybníky a pochopitelně Březina,“ má jasno zkušená matrikářka.

Ilustrační foto
Řidiči, pozor! Na dálnici D5 mění středová svodidla, nová mají být pevnější

Malý okres disponuje řadou dalších přitažlivých zákoutí, například na zámku v Mirošově v létě počítají s deseti obřady. Jindy láká i areál zbirožského zámku, jenže tam je teď také patrná nejistota z vývoje situace. „Zvládli jsme jedinou svatbu v kapli. Ostatní dvojice však vyčkávají, protože nevědí, jak to bude s rouškami nebo otevřením vnitřních prostor, případně zahrádek,“ uvedla Renata Páchová, která má ve Zbirohu svatby na starosti. Zcela plné prý má až září.