Luboš Kastner, spolumajitel firmy Hospodska, která vlastní šest restaurací v Plzni a jednu v Praze, chce i přes zdražení tradici udržet v původním duchu. „Cena hlavního chodu se dá nyní těžko srazit pod čtyři stovky. Menu jsme oproti loňsku zdražili o 15 až 20 procent. Výš ale jít nechceme, nehodláme hosty odradit. Všem je jasné, že hody budou dražší, na menu jsme si proto dali záležet,“ řekl. Například v bolevecké Sokolovně konfitované husí stehno s červeným zelím a bramborovým knedlíkem vyjde na 449 korun. Zájem hostů je podle Kastnera vysoký. „Plzeňské provozovny Lékárna, Sokolovna, Plzeňka, Kozlovna i Potrefená husa jsou plné. Na pátek i sobotu máme termíny na obědy i večeře kompletně zarezervované,“ poznamenal podnikatel s tím, že kdo nesehnal rezervaci, může si hostinu objednat i domů.

Drakiáda v Dobřanech – malí i velcí příznivci pouštění draků se v sobotu potkali na louce za starým kamenným mostem.  Létalo se s draky koupenými i doma vyrobenými a soutěžilo se v nejvyšší dosažené letové výšce i o nejhezčího draka.
FOTO, VIDEO: V Dobřanech si v sobotu užili drakiádu

Slavit se bude také Na Spilce v Plzeňském Prazdroji. Od 10. do 13. listopadu tam budou servírovat husí kaldoun, konfitované stehno, k mání bude i pečená celá husa.

Levnější kachna

Přednost kachnímu masu letos dala restaurace V Pohodě v Konstantinových Lázních. „Jen nákup jednoho husího stehna vyjde na 270 korun, což mi přijde šílené,“ zhodnotil majitel Jan Lukeš. Na jídelním lístku se tak objeví pečená kachní stehna s červeným zelím a chlupatým knedlíkem, kachní prso se staroanglickou omáčkou nebo poctivá kachní polévka, jako dezert svatomartinské rohlíčky. „Po debatě s dodavateli jsme se rozhodli jít tímto směrem. Třeba se mýlím, ale myslím, že za husu nebudou chtít lidé utratit od 500 do 700 korun. U nás lidé více než ve větších městech hledí na finance. Hlavní kachní chod letos bude stát od 249 do 309 korun. Zapít jej hosté mohou červeným, bílým i růžovým svatomartinským vínem,“ upřesnil.

Komisař Semir Gerkhan ze seriálu Kobra 11 – herec Erdogan Atalay se podepisoval fanouškům v rámci filmového festivalu Juniorfest v sobotu v podvečer v návštěvnickém centru Prazdroje v Plzni. Stovky fanoušků vytvořily frontu přes celé nádvoří.
Semira hraje šestadvacet let. Na jeho podpis čekaly davy fanoušků

O husu nepřijdou třeba v Klatovském dvoře. „Lidé se mohou těšit na pestrou svatomartinskou nabídku. Nezapomněli jsme ani na sváteční víno. Pokrmy z husičky si mohou lidé objednat domů, možné jsou i rezervace,“ uvedl provozovatel klatovské restaurace Václav Jandoš. Čtvrtka husy se zelím a knedlíkem tam vyjde na 429 korun. Nachystané jsou i další speciality jako kaldoun, husí ragú, burger s trhaným husím masem. Husu nabídne i Žíznivý kozel v Klatovech, restaurace hotelu Rozvoj, 100dola u Klatov či Svatobor v Sušici.