„Letošek je v rámci Svatomartinských hodů cenově jiný než minulý rok. Loni byly hody dražší o 15 až 20 procent oproti předchozímu roku, letos předpokládám, že se zdražení projeví pouze podle oborové inflace, která je na úrovni 8-10 procent,“ říká Luboš Kastner, Člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Cena za kompletní porci svatomartinské husy se tak nyní pohybuje kolem 500 korun. Přesto jsou ve většině oslovených restauracích polední i večerní časy beznadějně vyprodané. To potvrzují i zástupci restaurací na Rokycansku, které Deník oslovil.

Zdroj: Deník/Petr Škotko

„My už jsme bohužel beznadějně plní. Nicméně chci pozvat na naše adventní neděle, kdy budeme na Dvorečku podávat punč a grilovat klobásky. Vše zakončíme 22. prosince, kdy nebude chybět ani průvod po obci či divadlo,“ sdělila majitelka restaurace Dvoreček Dýšina Petra Jíchová.

Restaurace Na Střelnici v Rokycanech je tento víkend zarezervována pro svatbu. Zájemci o pečínku ale nemusí smutnit. „Od úterý 14. listopadu po celý zbytek týdne se návštěvníci mohou těšit na husu i kachnu. Navíc menu budeme podávat celodenně, cenově kolem 250 korun,“ příjemně překvapil Tomáš Šik.


Nahrává se anketa ...

Dostatek hus i kachen naopak hlásí Resort Darovanský dvůr. Restaurace nabízí konfitované husí stehno s červeným a bílým zelím s jablky a variací knedlíků za 580 korun. Dát si můžete i kachní prso sous-vide s perníkovou omáčkou a dýňovým pyré za 385 korun či husí kaldoun za rovnou stovku. Na Svatomartinské hody zvou například i v mirošovské restauraci Na Statku, kde si dáte čtvrtku pečené husy s bílým a červeným křimickým vinným zelím a variací knedlíků za 459 korun.

Pečenou husu si ale můžete dopřát i doma a pořídit si ji podle aktuálních informací a akčních nabídek v obchodech. V Lidlu je k mání mražená husa v ceně 179,90 korun za kilogram a v Kauflandu za 159,90 korun za kilogram.

Svatomartinská husa v restauracích letos podraží. Ne však tak výrazně jako loni. Někde kvůli ceně raději volí kachny, případně husokachny. Ilustrační snímek
Svatomartinská husa je luxus, hospody zdražují. Češi našli způsob, jak ušetřit

„Nechť si ale lidé svátek vychutnají raději v prémiovém prostředí restaurace. To je to, o čem je gastronomie. Fast foodu a rozvozů si lidé po covidu užívají více a více. Ale tento svátek by měl být o kvalitě a zůstat v hospodách a restauracích,“ dodává Luboš Kastner.