Potvrdila to ostatně anketa Rokycanského deníku, do níž se zapojilo bezmála deset tisíc lidí a polovina z nich hlasovala pro mirošovskou hospodu U Kozlerů.

Není divu, že redakční cesta vedla do zařízení na okraji města.

Zdroj: Deník/Václav Havránek

Pět let tu ´vládne´ provozovatel Lukáš Kolmačka se šesti šikovnými kolegy: „Dbám na to, abychom fungovali jako tým. Nejen v kuchyni nebo na place, ale scházíme se třeba při výletech nebo při opékání buřtů.“

Při receptu na prvenství krčí sympatický nájemce rameny. „Je to častá volba zákazníků a upřednostňujeme goudu. Perfektně připravená se až tak neroztéká. Občas je v poledním menu s bramborem a tatarkou za 155 korun. Ve stálé nabídce s vyšší gramáží pak za 180 Kč,“ zdůrazňuje Kolmačka.

Smažený sýr, ilustrační foto.
Kde je na Rokycansku nejlepší smažák? Už to víme, koukněte na výsledky ankety

Připouští, že nárůst cen energií stál za mírným zdražením, ale oblíbený pokrm frčí dál. Včetně variant s hermelínem či eidamem nebo obalem v bylinkové strouhance. „Musí to být hlavně dělané s láskou. A to naši kuchaři Kuba Dřímal i Patrik Moulis umí,“ má v kuchyni jasno Helena Šandorová. Najít v poledne volné místo, to je občas kumšt. Zelenou má poctivá česká kuchyně a příznivcům štíhlých postav tu vycházejí vstříc s těstovinami a kuřecím masem. Pozitivní ohlas mají pravidelné lahůdky. V úterý je to kachna, ve čtvrtek burgery a v pátek řízek se salátem.

U Kozlerů to znají nejen domácí hosté, ale i sousedé z Příkosic, Hrádku nebo Dobříva. A pak i turisté, zejména v sedlech bicyklů, pro které je to výchozí stanice do Brd. Popularitu navyšuje i rekonstruovaná stodola s možností srazů či svateb i přítomnost tří mečících kůzlátek v ohradě. Nedávno si tu životní jubileum připomněl bývalý hokejový reprezentant Jirka Hanzlík.

Ilustrační foto
Řízky v mnoha podobách miluje i Rokycansko. Strávníci zaplatí kolem 150 korun

Pomyslné stříbro patří radnické restauraci Na Trucovně. Dlouho byla v anketě na špici, ale i druhé místo jí sluší. Zejména, když se osazenstvo kromě přitažlivé nabídky zapojuje do charitativních projektů. Třetí pozici obsadil Kulturní dům Volduchy. Občas se smaženým sýrem během týdne v menu a jinak denně na talíři za 219 korun. „Nechceme zdražovat, jenže při nynějších vstupech reagovat musíme,“ dozvěděli jsme se v dominantě centra obce.

Toulky okresem přinesly další zajímavé poznatky. Bezkonkurenční je prý uzený sýr Na Statku v Mirošově a v Rokycanech U Václava si štamgasti mohou vybrat ze čtyř variant smažáku (camembert, eidam se šunkou, gouda nebo eidam).