Speciální popelník bude Ivaně Zemanové (nebo spíše jejímu muži) připomínat návštěvu Terešova. Exkurze první dámy ve Výchovném ústavu mládeže (VÚM) byla včera tečkou za jejím pobytem v Plzeňském kraji. Seznámila se zde s chodem zařízení i praktickými ukázkami v dílnách.

„V současné době máme na starosti 27 chlapců. Většinou z problémových rodin, kde byl křik, nadávky a bití na denním pořádku. Náš režim je ale úplně jiný," uvedl při besedě ředitel VÚM Petr Butula. Začínal zde před dvaceti lety jako vychovatel a zkušenosti ho katapultovaly do vedoucí funkce. S kolegy se snaží dospívajícím chlapcům od patnácti do osmnácti let vytvořit vhodné prostředí pro zájmovou i pracovní činnost. Kluci jsou rozdělení do čtyř skupin (každá může být maximálně osmičlenná) a magnetem je pro většinu z nich studijní obor strojírenská výroba. Ve spolupráci s firmou Weiler Holoubkov obyvatelé VÚM absolvují praxi. Šanci mají rovněž na získání maturitního vysvědčení, k čemuž přispěly vazby na Střední školu Jeřabinová ulice, Rokycany. Loni toho využili čtyři šikulové.

Zemanova choť nebrala hodinový pobyt v ústavu jako zdvořilostní cestu: „Máte zde problémy se šikanou," vyptávala se a Butula připustil, že v hodně dlouhém časovém úseku (dva až čtyři roky) se najde jedinec, který to zkou- ší na slabších vrstevnících. „V tom případě okamžitě kontaktujeme policii," zdůraznil ředitel. Jeho svěřenci chodí do v obci do škol, kterou ústav provozuje, a mohutným impulsem je pro ně vyžití ve volném čase. S pobytem na vodě, lyžích, plaveckém výcviku. Pak není divu, že Terešov při olympiádě obdobných zařízení obsadil loni první místo!