Poplašná zpráva, že rada Plzeňského kraje zrušila zadávací řízení nadlimitní veřejné zakázky pořízení počítačového tomografu (CT) pro Rokycanskou nemocnici, a. s., je pravdivá. Ovšem je třeba dodat, že zároveň záležitost vyřešila jinak. Záměr koupit přístroj pro Rokycany trvá.

Vedení zdejší nemocnice usiluje o získání CT několik let. Vyšetření už patří ke standar-dům péče o pacienta. Letos se konečně poštěstilo, záměr do- stal zelenou. Počítalo se s tím, že přístroj kraj zakoupí do svého vlastnictví a následně jej předá do užívání nemocnici. Byla vyhlášená zmiňovaná za- kázka (zároveň ještě pro Stod) a také se, kvůli umístění zařízení v prvním patře nemocnice, proti rentgenologické části, uskutečnila přestavba prostor. Nyní vrcholí.

„Kvůli zefektivnění a zkvalitnění péče o pacienty i zrychlení vyšetření je cétéčko nezbytné," uvedla pro Rokycanský deník už před časem ředitelka Hana Perková. Upozornila také na fakt, že se zvýší komfort pro nemocné, protože už kvůli tomuto druhu vyšetření nebudou muset cestovat do jiných zdravotnických zařízení. Nemocnice tím zároveň ušetří, jelikož platby, které za to musí převést jiným subjektům, jí zůstanou.

V podobné situaci je i Stodská nemocnice, a. s. Kraj měl totiž v úmyslu pořídit přístroje hned dva. Mělo to i snížit cenu zakázky. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky činila 36 milionů Kč, bez DPH. Jenže… V termínu pro podání nabídek byla doručená pouze jedna. Tím podle zákona o veřejných zakázkách muselo být zadávací řízení zrušené.

„S ohledem na to rozhodla rada kraje o poskytnutí připravených finančních prostředků na zakoupení vytouženého přístroje formou zvýšení základního kapitálu nemocnice," uvedl krajský zastupitel a místostarosta Rokycan Jan Šašek. Nemocnice tedy obdrží prostředky a za ty sama CT zakoupí.

pokračování na straně 3 čtvrtečního vydání Rokycanského deníku.