Domlouvání se kdo, s kým a pro koho čili povolební dojednávání dospěla ve většině míst do finále. Leckde se už dokonce uskutečnila ustavujícího zasedání zastupitelstva.

„Každý starosta musí jednou za čtyři roky počítat s tím, že další vývoj je v rukou občanů. O dalším osudu města rozhodnou volbou vedení," konstatoval dosavadní starosta Jiří Pražský. „Lidé zvolili, jak zvolili a já odcházím. Přeji svému nástupci hodně úspěchů v činnosti. Město předávám v dobrém stavu. Dokonce jsou projekčně připravené akce, které lze hned realizovat, a další hlavně zateplování mateřské školy jsou v běhu," dodal Pražský. Sám v nečinnosti setrvat nehodlá. „Budu se aktivně věnovat muzicírování. Tedy přímo hrát," prozradil.

Ustavující zasedání se ve Zbiroze uskuteční dnes, tedy 5. listopadu, v 17 hodin.

Nejvíce mandátů z patnácti možných, a to osm, získalo Sdružení nezávislých kandidátů Lepší Zbiroh. „Nějaká jednání samozřejmě proběhla, ale stále je všechno otevřené a myslím, že bude do poslední chvíle," sdělil redakci lídr vítězné kandidátky Milan Rusek. „Nerad bych, aby tu vznikl diktát. Je třeba všechno domluvit v širší skupině zastupitelů," podotkl. Připustil ale, že funkci starosty by byl ochotný zastávat.

Koalice podle Ruska v místě nevznikla. Do budoucí hry by tak mohli zčásti zasáhnout i sportovci SNK TJ Město Zbiroh, jejichž kandidátka získala dva mandáty. Dále ODS, jež má rovněž dva. SNK Za rozvoj města Zbiroh na základě hlasování občanů disponuje též dvěma mandáty a KSČM jedním.

„Dopředu je už podle mě jasné, že starostou bude Rusek. Vzhledem k tomu, že kandidátka, jejímž je lídrem, má v zastupitelstvu k dobru osm míst, pokud se pro něj vysloví všichni, není co řešit," míní třeba Jan V. „Překvapením by mohl být nanejvýš mítostarosta, ale ani ten asi ne," zvažuje.