Před Okresní soud v Rokycanech, konkrétně předsedu senátu Ivo Hrušku, se včera dostalo hlavní líčení v případu týrání zvířat v Týčku. Pátého června tam uhynulo na 170 kusů slepic a 150 křepelek. O události jsme podrobně informovali.

Hlavní osobou, která o událostech vypovídala, byl Tomáš Novák. Ten se v chovu angažoval spolu se svým otcem, který zhruba čtrnáct dní před událostí zemřel a jehož měl také chov být. Ve svém okolí však Tomáš Novák minimálně budil dojem, že tou hlavní osobou v podnikání je on. „Svému otci jsem jen pomáhal, bez nároku na odměnu, maximálně za projetý benzín. V současnosti nic nedělám, nemůžu, protože jsem v insolvenci," prozradil na úvod soudci. Lidé, kteří se o uvedení areálu do chodu a zvířata v něm starali, byli nezaměstnaní. Docházeli nárazově a brigádně. V dotyčné dny, kdy k hromadnému úhynu došlo, se prý s otcem pohádal a další chod podniku už neřešil. Stejně tak jeden ze svědků, který měl od února do 31.května krmení a napájení drůbeže na starosti, svoji ústní dohodu stejným způsobem vypověděl. K úhynu slepic tedy v případě, kdy se o ně v horku neměl kdo postarat, zákonitě muselo dojít. Zajímavý byl i samotný podnikatelský záměr obžalovaného, respektive jeho otce. Ti měli od jiných podniků vykoupit již vynesené, asi dvouleté slepice, které měly být po ´vyčištění´ přírodním krmivem odebírány známým kuchařem Romanem Vaňkem. Protože jejich maso zapáchalo po krmení, které se používá k rychlení růstu a podpoře nosnosti, měly trávit nějakou dobu právě v bývalém prasečáku v Týčku. Pak z nich měla být dělaná poctivá česká jídla v restauracích. K tomu však nikdy nedošlo. Výpovědi Nováka budily v určitých chvílích minimálně rozpaky. „Otec byl srdcař. Měl přístroj, který pomáhal jeho srdci, které pracovalo jen na patnáct až dvacet procent, fungovat. Mohl dělat všechno, nebyl tím nějak omezený," informoval Novák. Podobně nešťastná byla výpověď o tom, že je hobby chovatelem, myslivcem a zároveň spolumajitelem chovu více než osmi tisíců potkanů. Ovšem bez dokladů, protože nemůže být nikde vedený kvůli probíhající insolvenci.

Co se týče jednoho z důvodů úhynu, nepřímo naznačil, že částečně jednal i na popud obce. „Protože si lidé a obec stěžovali na zápach, musel jsem uzavřít vrata a zabednit okna. Proto se tam nevětralo."

Za obec Týček vypovídal starosta Zdeněk Hruška. Z jeho výpovědi vyplynulo, že údajného majitele chovu, tedy zesnulého otce Tomáše Nováka nezná, nikdy s ním nejednal a vždy šlo o setkání jen s jeho synem. Problémy zjistili, když ve schránce obecního úřadu končily anonymy a fotografie uhynulých zvířat. Ty navíc byly v místě dále požírané jak ostatními slepicemi, tak i potkany, o jejichž deratizaci se obec právě neúspěšně snaží. Nařízení o jejím provedení chovatel do 31. října nesplnil (informovali jsme včera), a tak ji nyní řeší právní oddělení Krajské veterinární správy. Je tedy možné, že tento soud nebude poslední.

Případ však ani zdaleka není kompletní. V areálu údajně někdo naschvál vyřazoval elektrickou síť z provozu a působil další úhyn a škody vždy asi 30 - 40 kusů (policie informovaná nebyla), nájemce sousedního pozemku omezil v přístupu řetězem (údajně ale byla spodní cesta volná). Soudce každopádně nebude mít rozhodování jednoduché a to i přes to, že v týrání hovoří takřka jednoznačně vyhotovené pitvy, zprávy a posudky. Ty zmiňují jednoznačnou vyhublost a podvyživenost, dehydrataci, absenci krmiva v organismu s následným kanibalismem přežívajících kusů.

Po výpovědi dalších svědků, kteří se v chovu angažovali, nájemce sousedního pozemky i matky Nováka, soud případ odročil na 8. ledna s tím, že předstoupí další svědci. Mimo jiné údajně další známá osobnost, Helmut Gaensel, který se prý na podnikání zesnulého otce podílel finančně.