Újezd u Svatého Kříže - Nejen úzkými rodinnými vazbami zpěváka Karla Gotta dává o sobě vědět Újezd u Svatého Kříže.

Malá obec v sousedství Radnic se při podzimních komunálních volbách stala jedním z míst, kde se nepodařilo zastupitelstvo zvolit. „Už dlouho dopředu jsme avizovali úmysl, že dál kandidovat nebudeme. Jenže nikdo to nebral vážně a když se případní zájemci probudili, už bylo pozdě," uvedla místostarostka Alena Manková.

Její ´nadřízený´ Josef Kořínek stál v čele úřadu dvacet let a po pěti funkčních obdobích skončil. Loučil se dokončením významných investic, za příklad jmenujme dětské hřiště.

O zajištění základních úkonů se od podzimu staral pověřený ministerský správce a část agendy zajišťovala tajemnice úřadu v Radnicích Olga Poláková. Ve ´Svaťáku´ (jinak se na severu této vesnici neřekne) se přece jen dali potenciální zastupitelé dohromady. „Počty vám sdělit nemohu. Obraťte se na mluvčího ministerstva," konstatoval správce Kamil Beránek. Přesto jsme zjistili, že kandidátky jsou čtyři a figuruje v nich devatenáct jmen. Což je na budoucí sedmičlennou sestavu vedení obce číslo pozitivní.

Volební místnost je v Újezdu jediná. Obyvatelé vyrazí do sídla úřadu v sobotu 31. ledna od sedmi do dvaadvaceti hodin.

Jasno mají také v Těškově. Tady říjnový výběr zastupitelů skončil patem. Dva vítězné subjekty (v poměru 4:3) se nedohodly, a tak dojde na opakování komunálního aktu. termínem bude sobota 14. března a rokycanští úředníci zaregistrovali opět dvě sdružení. Číslo 1 obdrželo losem Sdružení pro rozvoj obce Těškov se zmocněncem Karlem Veverkou. Číslo 2 má Sdružení nezávislých kandidátů Těškov Obec pro občany s Markétou Tůmovou.