Třetí patro Gymnázia Rokycany se ponořilo do nebývalého klidu. Na vstupních dveřích cedule oznamuje: Zóna klidu maturity. Studenti spolu s kolegy ze střední odborné školy včera vstoupili do řečiště ústních maturitních zkoušek.

Mezi čekajícími na ´horkou´ židli jsme zastihli i Alenu Ševčíkovou ze 4. C. Měla za sebou už prověření z českého jazyka. „Vytáhla jsem si rozbor díla O myších a lidech," oznámila. „Když porovnám obtížnost ústní maturity s tou, kterou museli projít naši předchůdci, určitě to měli těžší," mínila. „Všechno se naučit nazpaměť a zvládnout ústně nebylo, myslím, lehké. Písem- né didaktické testy nám ústní prověření asi usnadnily," mínila. Za pár okamžiků ji čekala angličtina a potom, stejně jako všechny ostatní, obhajoba seminární práce. Pokud jde o anglický jazyk, přiznala, že má trochu obavy z toho, zda si správně vybaví všechna slovíčka a vazby. Oktaván Tomáš Beran se teprve na své ´vystoupení´ chystal. Vedle povinných předmětů si dobrovolně přibral francouzštinu. „Paradoxně z ní mám asi největší obavy. Témata jsou různorodá a obtížná. Už aby bylo pět odpoledne a my se dozvěděli výsledky," přál si. „Z an- gličtiny je mi asi jedno, co si vytáhnu. Tam se prakticky dá povídat o čemkoli. Z češtiny bych nejraději, aby mi los přisoudil Krysaře nebo Hrdého Budžese," zvažoval. Po maturitě míří rozvíjet své jazykové znalosti formou vysokoškolského studia. Jeho snem je japonistika a angličtina v Brně.

Absolventka Tereza Cibulková zase pomýšlí na farmacii či medicínu. Ústní maturita z mateřštiny, vycházející vlastně z povinné četby, ji potěšila. „Literatura je totiž mým koníčkem, takže rozbor díla mi nedělal problém. Navíc jsem si vytáhla krásné téma Petr a Lucie od Romaina Rollanda, který moc pěkně psal," doplnila informaci. „Trochu mám nervy z angličtiny, která mě teď čeká," dodala ještě, „ale snad to bude v pořádku," věřila.

Výkon kamarádů ze zadní řady ve třídě sledoval Martin Havránek. Po slavnostním zahájení chvíli ještě zůstal a pozoroval dění. „Musím kolegy povzbudit," řekl nám. „Poněkud jim ale závidím, maturuji až ve čtvrtek. Už bych to raději měl také za sebou," podotkl Martin.

Na celkové výsledky si ale stejně všichni studenti budou muset počkat. Vyhodnocení celé písemné části ještě škola neobdržela.