Tyto prohlídky se neuskutečňují klasicky s průvodcem. Ten poutníky seznámí pouze při vstupu do klášterních prostor s požadovanými úkoly, které musí návštěvníci splnit, vysvětlí jim, jak mají postupovat a rozdá speciální kartičky s tajenkou. Je na každém, jak se s úkolem popere, zda najde všechna stanoviště, aby získal potřebná písmenka do tajenky a za odměnu pak dostal speciální odznak, který bude sloužit zároveň jako vstupenka do dalšího ze tří zúčastněných historických míst.

Organizátoři akce vzkazují, že zájemci mohou začít v kterémkoliv klášteře a následně ještě týž den nebo další přejet do druhého a třetího. Navíc slibují zajímavou podívanou díky tomu, že hra se koná ve večerních a nočních hodinách.

Karel Tarantík u přídě nového přírůstku v leteckém muzeu Air Park Zruč u Plzně.
OBRAZEM: V leteckém muzeu mají nový exponát, dorazil MIG-23

"Stejně jako v obou klášterech, i u nás hra začíná v pátek v 19 hodin, v sobotu pak výjimečně kvůli konání koncertu Kladrubského léta až ve 20 hodin. Po oba dva dny bude končit s úderem půlnoci. Kartiček je připraveno dostatek, těšíme se, že se návštěvníci při luštění tajenky dobře pobaví," řekl Deníku kastelán kladrubského kláštera Milan Zoubek.