„Svačinky vznikly tak nějak spontánně," svěřil se ředitel školy Rostislav Judl. „Vím, že celá řada dětí doma nesnídá a svačiny také nejsou vždy dokonalé. Často dostanou doma peníze a rodiče už nekontrolují, co si za ně koupily," vysvětlil. „S kuchařkami v jídelně jsme si sedli a ony mi sdělily, že už o tom přemýšlely v minulosti. Tak jsme rozjeli zkušební středeční svačinky a seznámili s tím rodiče na listopadové akci Den otevřených dveří," pokračoval Judl.

Odezva byla v tamější devítiletce velmi kladná. „Dál jsme zjišťovali, jak to bude s financováním. Vše jsme zdárně vyřešili a od pondělí budou kuchařky chystat svačinky každý den," konstatoval. „Snažíme se udělat kompromis mezi tím, aby byly zdravé a zároveň aby dětem chutnaly. Takže občas se objeví oblíbené langoše se sýrem, na druhou stranu budou i zdravé pomazánky, ovoce a zelenina," uzavřel Judl.

Také rodiče tuto možnost velmi vítají. „Obě dvě děti chodí na svačiny ve středu. Jsem ráda, že jim chutnalo. Navíc budu určitě spokojená, když se tato možnost rozšíří na více dnů," uvedla Marcela Lincová z Janova. „Matěj s Kačenkou byli prvně v polovině prosince. Rádi budou určitě chodit každý den. Alespoň takhle kontrolujeme, že pravidelně jedí," svěřila se Ivana Třešková ze Skořic.

Dnes se mohou kluci a holky těšit na chléb s rybí pomazánkou a nápoj. Cena je stanovená na patnáct korun. Objednávky na další dny přijímají pracovnice jídelny vždy nejpozději v pátek.