"Svolali schůzi a důrazně nás upozornili, že kočičky nesmíme krmit. Mně to ale hodně vadí. Léta jsem byla zvyklá za nimi chodit, něco jim nosit a mazlit je," uvedla smutně paní Růža.

„Nevím, jaký důvod pro takový zákaz může být. Jakkoli se to může zdát zvláštní, ti lidé měli nějaký denní cíl. Fakt, že zvířatům musí něco opatřit a že za nimi půjdou, je motivoval k činnosti. Rozhodně se na zákaz podrobněji vyptám, vy byste to ale zjistili rychleji," žádala nás v zájmu obyvatel Harmonie příbuzná dotyčné.

Na situaci jsme se tedy zeptali rovnou ředitelky zařízení Radmily Dortové. „Žádný takový příkaz jsem nedávala a ani jsem nebyla informovaná, že by někdo z podřízených s klienty v podobném smyslu mluvil. Proti tomu, aby se naši klienti starali o kočky, nejsem. Naopak!" zdůraznila ředitelka. „Vím, že mnozí na ně byli zvyklí, měli je doma. Jestliže sem docházejí odborníci na canis terapii, rozhodně se nestavím proti možnosti, aby podobnou službu lidem přinášelo pohlazení kočky, k níž leckteří mají hezký vztah," dodala Dortová. Informovala také, že vedení ústavu dokonce rozhodlo o vytvoření přístřešku s krmítkem a napájedlem pro číči, aby byly při jídle chráněné před nepohodou. Nachází se na zahradě, při cestičce kolem pavilonů. V pohodě se tam mohou s chodítky dostat třeba i hůře se pohybující. K posezení všem slouží lavička.

„Pravda ale je, že nechceme, aby se kočkám házela potrava z oken. Potom se tu povalují zbytky a na to další obyvatelé poukazují, protože se jim to nelíbí," vysvětlovala ředitelka.